Головна Новини Здоров'я наше тіло Як кава впливає на нирки: результати нового дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Як кава впливає на нирки: результати нового дослідження

Нове дослідження, проведене Американським товариством нефрологів, показало, як кава впливає роботу нирок

18 листопада 2021, 11:45
Поділіться публікацією:

Вчені неодноразово наголошували, що в помірних кількостях кава позитивно діє на організм, зокрема надає енергії та бадьорості, а також знижує ризик розвитку різних хвороб. Але недавнє дослідження, проведене американськими фахівцями, показало, що напій негативно впливає на роботу нирок.

Як кава впливає на нирки: результати нового дослідження

Вплив кави на нирки (фото з відкритих джерел)

Експерти виявили метаболіти у сироватці крові, пов'язані зі споживанням кави, та вивчали зв'язок між цими метаболітами та виникненням хронічних хвороб нирок. Було проаналізовано дані двох досліджень. В одному з них середній вік добровольців становив 54 роки. 55% учасників експерименту вживали бадьорливий напій щодня, а 32% — понад дві чашки на день. У другому дослідженні взяли участь люди, середній вік яких становив 48 років, 57% добровольців пили каву щодня, а 38% – понад дві чашки на добу.

Загалом американські фахівці виявили 20 унікальних метаболітів у сироватці крові учасників, які були пов'язані зі споживанням кави. Три з них пов'язані з виникненням хронічних хвороб нирок. При цьому уточнюється, що один з них може сприяти сприятливим результатам для здоров'я нирок, а два інших можуть бути потенційною шкодою для цього органу.

Нагадаємо, що нирки – виключно важливий для благополучного життя орган, який виконує безліч функцій, зокрема фільтрацію крові та вироблення гормонів. На роботу цього органу можуть впливати різні чинники, зокрема неправильне харчування.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що, говорячи про кофеїн, перше, що спадає на думку, так це кава, адже напій є лідером за вмістом цієї "бадьорої" речовини. Однак кофеїн можна знайти й в інших продуктах. Яких саме?

Читайте також, як розпізнати й чи можна пити прострочену каву.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини