Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Кава — смачний і популярний напій, який надає бадьорості, сил і енергії. Але у нього теж є термін придатності. Як зрозуміти, що кава зіпсувався і чи можна його вживати?
Як розпізнати прострочену каву / Фото: Fotolia / kaycco
Експерти відзначили, що зернова кава втрачає свої смакові і корисні якості поступово, багато що залежить від ступеня обсмаження. У вакуумній упаковці, за словами виробників, кава може зберігатися 24 місяці. Якщо ж він пролежить довше, то може зіпсуватися. Розпізнати таку каву можна за такими ознаками: прогірклий запах, темний колір, жирність і слабкий аромат.
Мелені сорти кави зберігаються десь 6-24 місяці (потрібно уважно читати упаковку). Відкриту пачку бажано використовувати протягом 2-3 тижнів, щоб напій не втратив свій смак і аромат.
Чи можна пити прострочений кави? Експерти відзначають, що нічого поганого не станеться, оскільки термін придатності розчинного напою може бути більше, ніж вказано на упаковці. Але варто бути готовим до того, що смак кави буде менш вираженим, а гранули втратять свій приємний аромат.
Можна, звичайно, виправити ситуацію паличкою кориці або стручком ванілі. Якщо ж ви не хочете ризикувати і пити прострочений кави, тоді його можна застосувати в кулінарії, наприклад, для додання кольору кексів або бісквіту. Але, якщо ви помітили, що кава видає гнильний запах, на зернах є білий наліт або плями цвілі, то відмовтеся від вживання продукту.
Нагадаємо, експерти розповіли, яку небезпеку несуть прострочені газовані напої.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що австралійці знайшли гідне застосування простроченим пиву.
Новини