Головна Новини Здоров'я вітаміни і харчові добавки Який вітамін може спровокувати появу каміння у нирках
commentss НОВИНИ Всі новини

Який вітамін може спровокувати появу каміння у нирках

Вчені розповіли, який вітамін при безконтрольному прийомі може спровокувати появу каміння у нирках.

3 лютого 2022, 14:25
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що вітаміни – корисні речовини, покликані підтримувати нормальну роботу організму, їх надлишок може зашкодити здоров'ю. Дослідники з'ясували, що безконтрольне вживання вітаміну С може спровокувати проблеми з нирками.

Який вітамін може спровокувати появу каміння у нирках

Що може спровокувати появу каміння у нирках (фото з відкритих джерел)

Вчені кажуть, що надлишок вітамінів в організмі серйозніше шкодить здоров'ю, ніж їх дефіцит, тому не варто займатися самолікуванням і призначати собі такі добавки. Гарвардські експерти відзначили, що надмірний прийом вітаміну С може викликати токсичні реакції, які відбиваються на роботі нирок, зокрема можуть утворитися камені, а їх неможливо позбутися без ліків і хірургічного втручання.

Камені можуть з'явитися відразу в одній або обох нирках, особливо у віці від 30 до 60 років. У зоні ризику знаходяться ті, хто має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту або ті, хто раніше вже постраждав від каменів у нирках.

Дослідження, проведене у 2013 році, показало, що у чоловіків, які приймають подвійну дозу вітаміну С, ризик утворення каміння у нирках підвищувався у 2 рази.

До слова, фахівці попереджають, що добова доза прийому вітаміну С не повинна перевищувати 2 г.

Нагадаємо, що на утворення каменів у нирках впливає ціла низка факторів, у тому числі й те, які продукти найчастіше з'являються на нашому столі. Від чого експерти радять відмовитись, щоб не нашкодити органу?

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що каміння у нирках утворюється з речовин, розчинених у сечі. Коли сеча занадто концентрована або в нирках протікає бактеріальне запалення, то починають утворюватися кристали, з яких утворюються тверді камені.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини