Рубрики
МЕНЮ
Slava Kot
Прагнення до довголіття стало одним із головних трендів сучасності. У соцмережах існують тисячі порад, "чарівних" добавок і дієт, які нібито дарують молодість. Але більшість із них не має жодного наукового підтвердження. Медики ж наголошують, що справжній секрет довгого життя полягає не у "чудо-капсулах", а в комплексному підході до здоров’я, де ключову роль відіграють три життєво важливі вітаміни — B12, D і Омега-3.

3 вітаміни для довгого життя. Фото з відкритих джерел
B12 — один із найважливіших мікроелементів для роботи нервової системи, мозку та кровообігу. Його нестача часто трапляється у людей старшого віку, а також у вегетаріанців і веганів, адже цей вітамін переважно міститься у продуктах тваринного походження: риба, м’ясо, яйця, молочні продукти, збагачені злаки.
За даними Національного інституту здоров’я США (NIH), дефіцит B12 може призводити до втоми, анемії, проблем із пам’яттю, поколювання в кінцівках та до погіршення фертильності. Дослідження, опубліковане в Annals of Neurology (2025), виявило, що люди з низьким рівнем B12 мають вищий ризик деменції та інсульту.
Його називають "вітаміном сонця", адже організм виробляє його під дією ультрафіолету. Вітамін D підтримує кістки, імунітет і серце, а також впливає на настрій. Восени та взимку, коли світлового дня мало, дефіцит D спостерігається у більшості дорослих, зокрема до 75% серед людей старших за 65 років.
Основні джерела вітаміну D — це лосось, тунець, яєчні жовтки, гриби та збагачені злакові продукти. Його нестача може проявлятися болем у суглобах, слабкістю, випадінням волосся та схильністю до застуд.
Дослідження, опубліковане в Engineering Journal (2024), довело, що достатній рівень D допомагає знизити артеріальний тиск, рівень холестерину та ризик інфаркту. А American Journal of Clinical Nutrition вказує, що цей вітамін уповільнює біологічне старіння клітин та зменшує ризик вікових захворювань.
Омега-3 жирні кислоти — ще один “суперінгредієнт” довголіття. Вони мають сильну протизапальну дію, підтримують серце, мозок і суглоби. Їх головні джерела — це жирна риба (лосось, сардини), насіння льону, волоські горіхи, чіа.
Доктор Тунч Тір’які, засновник Лондонського Інституту регенеративної медицини, зазначає, що Омега-3 борються з хронічним запаленням, які є головним ворогом здорового старіння. Дослідження Nature Aging показало, що регулярне вживання Омега-3 сповільнює біологічне старіння на 3-4 місяці протягом трьох років. Ефект посилюється, якщо поєднувати Омега-3 з вітаміном D і фізичною активністю.
Також науковці відзначають, що ці кислоти знижують ризик деяких видів раку, зокрема товстої кишки, легень і печінки, а ще сприяють кращій концентрації та пам’яті.
Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що лікарі назвали "суперпродукт", який знизить артеріальний тиск та холестерин.
Також "Коментарі" писали про простий тест на одну хвилину може показати, як довго ви проживете.