Головна Новини Здоров'я наше тіло Як визначити без аналізів, що рівень холестерину підвищений: просто подивіться на себе в дзеркало
commentss НОВИНИ Всі новини

Як визначити без аналізів, що рівень холестерину підвищений: просто подивіться на себе в дзеркало

Високий рівень холестерину можна виявити не тільки завдяки аналізу крові

26 липня 2023, 22:15 comments6204
Поділіться публікацією:

Як визначити без аналізів, що рівень холестерину підвищений: просто подивіться на себе в дзеркало

Холестеринові бляшки звужують судини (фото з відкритих джерел)

Лікарі радять робити аналізи на визначення рівня поганого холестерину людям після 20 років раз на 4-6 років. Особам, які мають зайву вагу, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, хронічні запальні процеси, потрібно перевірятися частіше. Оскільки високий рівень холестерину може мати спадковий фактор, дітей, що знаходяться у групі ризику, варто перевіряти вже з двох років.

Однак не всі відповідально ставляться до свого здоровя. Часто про підвищений рівень холестерину дізнаються вже тоді, коли від атеросклерозу постраждали артерії – це проявляється у вигляді задишки, слабкості,  гострого болю в грудях (або ногах), порушення рівноваги чи навіть мовлення.

Між тим, кажуть лікарі Британського кардіологічного фонду, розпізнати високий рівень холестерину можна й візуально. Про нього можуть сигналізувати:

ліпоїдна дуга: кільце блідо-білого кольору навколо райдужної оболонки ока

ксантелазми: новоутворення жовтого кольору під шкірою на повіках, зазвичай – на внутрішньому куточку ока. Вони можуть бути одиничними чи множинними, невеликі або досить великого розміру. По факту – це жирові відкладення, скупчення холестерину.

Ксантелазми не зникають – вони можуть тільки збільшуватися або розмножуватися. У злоякісні новоутворення не переростають – це виключно косметологічний дефект. Позбутися їх можна кількома безкровними методами – радіохвильовим, лазерним, методом електрокоагуляції.

Як визначити без аналізів, що рівень холестерину підвищений: просто подивіться на себе в дзеркало - фото 2

Однак якщо не слідкувати за харчуванням, яке впливає на рівень поганого холестерину, ксантелазми можуть повернутися знову.   

Нагадаємо, рівень поганого холестерину можуть підвищувати трансжири, насичені жири (особливо багато їх у молочних виробах та червоному мясі), рафінований цукор, куріння та алкоголь. Щоб його знизити, варто вживати більше омега-3-поліненасичених жирних кислот (ними багаті бобові, риба, горіхи), віддавати перевагу м’ясу кролика та птиці, відмовитися від шкідливих звичок. У крайньому випадку лікар призначить препарати – статини, які знижують рівень холестерину.

Раніше "Коментарі" писали, скільки щодня треба вживати фруктів та овочів, щоб довше прожити

А також – що буде, якщо спати по 6 годин на добу




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини