Головна Новини Здоров'я наше тіло Що буде, якщо спати по 6 годин: краще не експериментувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде, якщо спати по 6 годин: краще не експериментувати

Якщо щодоби обкрадати себе хоча б на одну годину сну, наслідки можуть бути фатальними, вважають вчені

24 липня 2023, 23:50 comments1119
Поділіться публікацією:

 

Здоровий повноцінний сон – запорука гарного настрою і зовнішнього вигляду, ясного розуму і енергійності. Але для багатьох людей це стало розкішшю: аби все встигнути, доводиться подовжувати тривалість свого "робочого" дня за рахунок сну. Для організму це стрес, навіть якщо його обділили один раз. Хронічний недосип стає хронічним стресом з усіма його наслідками.

Що буде, якщо спати по 6 годин: краще не експериментувати

Дефіцит сну загрожує купою діагнозів (фото з відкритих джерел)

У 2014 році лікарі зафіксували збільшення кількості серцевих нападів на 24% наступного дня після того, як годинник перевели на літній час. Вони не готові однозначно стверджувати, що це було повязано саме з тим, що час для сну скоротився на годину. Але оскільки ще через день такого сплеску серцевих нападів не спостерігалося, допускають, що причина саме в недосипі.

Особам 18+ рекомендується спати 7-9 годин. Сомнологи погоджуються, що комусь потрібно трохи більше часу, комусь, можливо, вистачає і менше. Однак кількість людей, яким достатньо 6 годин сну на добу, у світі 1-3%. Всі інші, хто просто змушений задовольнятися 6 годинами, розплачується за це здоровям.

Найчастіша реакція на хронічний недосип – погіршення зору і пам’яті, загострення гастриту, гіпертонія, нервозність, депресія, збільшення ваги. З часом він може спровокувати онкологічні захворювання, цукровий діабет та ожиріння.

До речі, вчені виявили: той, хто не спав 17 годин, відчуває себе так само, як людина з 0,5 проміле алкоголю в крові. А експеримент, проведений з трьома групами осіб, які протягом двох тижнів спали по 4, 6 і 8 годин на добу, а вдень проходили тести на увагу, пам’ять і швидкість реакції, показав невтішні результати. У тих, хто мало спав, показники з часом погіршувалися. Але найстрашніше те, що після пяти днів недосипу вони припинили скаржитися на погане самопочуття. Вчені кажуть, що це не просто "організм пристосувався до ситуації"  люди втратили здатність адекватно оцінювати свій стан. І це найстрашніше.

Сомнологи радять знаходити можливість спати "третину доби"  8 годин. Якщо це зовсім нереально, рекомендують хоча б виробити режим – лягати щодня в один і то же час (бажано до 23.00 – саме в цей період виробляється гормон мелатонін, який відповідає за відновлення сил організму).

 Раніше "Коментарі" писали про новий препарат від гіпертонії, однієї інєкції якого вистачає на пів року

А також яка ягода найефективніше бореться з жировими клітинами




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини