Головна Новини Здоров'я медицина майбутнього Новий препарат від гіпертонії: один укол - і тиск в нормі пів року
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий препарат від гіпертонії: один укол - і тиск в нормі пів року

Від гіпертонії страждає майже 1,3 млрд людей у світі. Це потенційні кандидати отримати інфаркт чи інсульт або поповнити статистику передчасних смертей

24 липня 2023, 16:00
Поділіться публікацією:

Новий препарат від гіпертонії: один укол - і тиск в нормі пів року

Скоро гіпертонію буде легко контролювати (фото з відкритих джерел)

Гіпертонія – одна із основних причин смертності у світі. Для того, щоб контролювати свій тиск, необхідно щодня приймати ліки. Хтось про це забуває, хтось взагалі ігнорує рекомендації лікарів, аж поки не трапиться гіпертонічний криз. Ймовірно, вже скоро і про ці незручності, і про сам тиск можна буде забути – вчені розробляють новий препарат, який стане справжнім проривом у боротьбі з високим тиском. "Коментарі" дізнавалися подробиці.

Вчені Імперського коледжу Лондона встановили: за останні 30 років кількість гіпертоніків зросла удвічі – з 650 млн до 1,28 млрд. З них майже 700 млн не контролюють кровяний тиск, ставлячи під загрозу серце, мозок і ще ряд органів. І це при тому, що зазвичай гіпертонія досить непогано піддається лікуванню.

"Те, що така кількість людей з високим тиском не отримує необхідної терапії, можна назвати поразкою громадської охорони здоров’я", вважає професор кафедри глобальної гігієни навколишнього світу громадської охорони здоров’я Імперського коледжу Лондона Маджид Еззаті.

Але справа, схоже, зрушилась з місця. Вчені розробляють новий препарат зілебезиран, який може стати проривом у лікуванні гіпертонії. Його вже протестували у Великій Британії. У експериментальній групі зі 107 осіб частина пацієнтів отримала ін'єкцію зілебезирану, а друга – плацебо. Результат шокував фахівців. У людей, які отримали  зілебезиран, артеріальний тиск суттєво знизився. Він коливався протягом дня, однак тримався в безпечному для організму діапазоні. Таку картину лікарі спостерігали  протягом шести місяців.

 Такого вражаючого ефекту вдалося досягти завдяки тому, що компоненти зілебезирана мають властивість пригнічувати вироблення ангіотензину. Це гормон, який провокує  звуження кровоносних судин і, відповідно, підвищення артеріального тиску.

Хоча ефективність препарату перевершила очікування його авторів, поки що вони не готові запускати виробництво зілебезирану. Попереду ще ряд досліджень, які допоможуть зібрати більше доказів про його ефективність, а головне – про безпеку. Вчені сподіваються, що найближчим часом гіпертонікам вже не потрібно буде слідкувати за графіком прийому таблеток, а тим, хто не приймав їх взагалі, страждати від головного болю: одна-єдина ін’єкція зможе вирішити їхню проблему на найближчі пів року.

Раніше "Коментарі" писали про те, скільки овочів і фруктів потрібно їсти щодня, щоб довше прожити




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Виктория

25 липня 2023, 06:45

Лечение и профилактика сердечно-сосудистых заболеваний экстрактами трав https://dnsp.com.ua/g22689304-reabilitatsiya-sosudov-otzyv


Новини