Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Вчені визначили, скільки овочів і фруктів потрібно з’їдати щодня, щоб довше прожити
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені визначили, скільки овочів і фруктів потрібно з’їдати щодня, щоб довше прожити

Британські вчені підрахували: якби люди вживали щодня 800 г овочів та фруктів, кожного року вдавалося б уникнути майже 8 млн смертей…

23 липня 2023, 08:10
Поділіться публікацією:

Вчені визначили, скільки овочів і фруктів потрібно з’їдати щодня, щоб довше прожити

Салат - сила (фото з відкритих джерел)

Салат, жменька ягід чи щось сезонне – банан, апельсин, кавун – для більшості людей звична денна порція "трави", а для дієтологів – ніщо. Вони просто благають їсти якомога більше овочів і фруктів.

Особливого сенсу їхні рекомендації набули після того, як британські вчені оприлюднили результати 30-річного дослідження, в якому було задіяно майже 2 млн людей з багатьох країн світу. Учасники експерименту просто фіксували, скільки овочів і фруктів зїдать.

Виявилося, що в тих, хто щодня вживав хоча б 2,5 порції (одна порція – це 80-100 грамів, або для зручності приблизного визначення ваги – те, що поміщається в на долоні), знижувалися ризики:

 ● онкологічних захворювань – на 4%

● серцево-судинних захворювань – на 13%

● патологій серця – на 16%

● інсультів – на 18%

●передчасної смерті – на 15%

Особи, що з’їдали кожного дня по 10 порцій овочів та фруктів, мали набагато кращі показники:

● ризик онкологічних захворювань знижувався на 13%

● серцево-судинних – на 28%

● патологій серця – на 24%

● інсультів – на 33%

● передчасної смерті – на 31%

 Вчені пояснюють це тим, що овочі та фрукти містять корисні мікроелементи, які мають властивість знижувати артеріальний тиск, рівень поганого холестерину в крові, зміцнювати судини, імунітет, мають протизапальний ефект. У більшості з них містяться антиоксиданти – речовини, які нейтралізують дію вільних радикалів, що руйнують організм людини.    

 Вчені гарвардського університету виділили групу овочів-фруктів, найбільш корисних для здоров’я. В неї увійшли груші, яблука, цитрусові, хрестоцвіті овочі (листова капуста, кольорова і броколі), шпинат, квасоля, морква, перець тощо.

 Але фахівці наголошують: раціон має бути різноманітним – якщо їсти весь тиждень яблука чи кабачки, організму з цього небагато користі. Кількість порцій може не дорівнювати кількості прийомів їжі: свої 5-10 порцій (400-800 г) ви можете з’їсти в три прийоми чи може і в два – як забажаєте.

 Звичайно, на 10 порцій вчені не дуже розраховують, а от 5 (дві порцій фруктів, 3 – овочів) наполегливо рекомендують.

Раніше "Коментарі" писали про те, які добавки необхідні для чоловічого здоров’я

 Також розповідали, чому фіолетові продукти треба їсти щодня




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини