Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Фіолетові продукти потрібно їсти щодня: лікарі пояснюють, в чому їхня унікальність
commentss НОВИНИ Всі новини

Фіолетові продукти потрібно їсти щодня: лікарі пояснюють, в чому їхня унікальність

Овочі і фрукти фіолетового кольору здатні знизити ризик інфаркту на 32%

22 липня 2023, 19:30 comments2063
Поділіться публікацією:

Фіолетові продукти потрібно їсти щодня: лікарі пояснюють, в чому їхня унікальність

Колір здоров'я - фіолетовий (фото з відкритих джерел)

Фіолетові помідори, баклажани, спаржа, капуста, перець, інжир, виноград, ожина, лохина тощо можуть прикрасити будь-яку страву. Однак природа створила їх такими не тільки для того, щоб радували око – ці плоди мають унікальні властивості.

 Перш за все їхні властивості обумовлені наявністю у овочах та фруктах антоціану – рослинного флавоноїду, пігменту, який, власне, й зафарбовує їх у такий привабливий колір. Він зміцнює стінки судин, бореться із запаленням ендотелію, який провокує серцеві захворювання, захищає артерії від тромбів, знижує рівень окислювального стресу організму, артеріальний тиск та рівень поганого холестерину.

Американські вчені протягом 18 років спостерігали за майже 94 000 жінок віком від 25 до 42 років, що на початку експерименту не мали проблем з серцем. Дослідження показало: у жінок, що вживали тричі на тиждень продукти фіолетового кольору, вірогідність серцевого нападу була нижча на 32% в порівнянні з тими, хто взагалі не їв фіолетових продуктів або робив це рідко.

Антоціани, а також поліфенол ресвератрол здатні покращити роботу мозку та сповільнити розвиток нейродегенеративних захворювань (хвороба Альцгеймера тощо).

Фіолетові продукти потрібно їсти щодня: лікарі пояснюють, в чому їхня унікальність - фото 2

Британці вчені повідомляють, що у експериментальної групи літніх людей з легкою деменцією, котрій протягом кількох місяців щодня давали вишневий сік, багатий на антоціани, спотерігалося покращення пам’яті та когнітивних функцій.

Окрім того, антоціани мають пробіотичні властивості – підтримують здоров’я кишківника. Фінські вчені після тестувань дійшли висновку, що вони запобігають захворюванню на діабет.

Крім антоціанів і ресвератролу у фіолетових продуктах містяться антиоксиданти, які борються зі старінням організму, запобігають розвитку онкологічних захворювань та розладів нервової системи, мають протизапальну дію. І ще багато різноманітних корисних мікроелементів, які зміцнюють сітківку ока, допомагають боротися зі втомою очей, знижуть внутрішньоочний тиск.

Вважається, що навіть дивитися на фіолетовий колір дуже корисно: він поліпшує настрій, підвищує витривалість та працездатність і пробуджує інтуїцію.

Раніше "Коментарі" писали про ягоду, яка ефективно спалює жир




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини