Рубрики
МЕНЮ
Козаренко Люда
Лохина робить людину стрункішою та витривалішою (фото з відкритих джерел)
Цю ягоду вже давно рекомендують офтальмологи і онкологи. Після останніх досліджень до них доєдналися і дієтологи.Вчені із Каліфорнійського політехнічного університету провели експеримент за участі одинадцяти непрофесійних спортсменів – велосипедистів. Він складався з кількох частин. Протягом 40 хвилин чоловіки крутили педалі на велотренажері. Перед цим у них взяли аналіз крові і сечі, потім брали кров кожні десять хвилин, а після завершення "заїзду" – знову сечу і кров. Наступні два тижні вони щодня з’їдали по 25 грам сублімованої (висушеної) лохини. В фіналі дослідження знову повторювалася 40-хвилинна вправа на велотренажері з забором аналізів.
Результат приємно здивував вчених. Після двотижневого вживання лохини під час помірного фізичного навантаження в організмі почали швидше окислятися жири. Вже за пів години активних дій на велотренажері цей процес прискорився на 43% – у порівнянні з тим, що було без лохини. Тобто жиру спалювалося майже у півтора рази більше! А от вуглеводів використовувалося менше – отже, лохина сприяла тому, щоб спалювалися в першу чергу жири.
Ще один несподіваний висновок – маркет втоми (рівень лактату в крові) теж був знижений. Це означає, що лохина не тільки добре спалює жир, а й покращує витривалість організму (щоправда, при дуже високому фізичному навантаженні її діє не настільки ефективна).
Одне з останніх досліджень властивостей цієї ягоди ( воно проводилося на тваринах, але вчені переконані, що таких самий результат покаже й на людях) продемонструвало, що лохина не просто не допускає утворення нових жирових клітин в організмі (тобто не дозволяє набирати вагу), а й спалює ті, що вже ж, – до 70-80%.
Відповідальність за боротьбу з жировими клітинами лежить на антоціанах – органічних з’єднаннях класу флавоноїдів. Кілька років тому вчені виявили, що антоціани можуть запобігти ожирінню. Окрім того вони ефективні в боротьбі з онкологічними захворюваннями, знижують ризик виникнення діабету 2 типу і покращують чутливість до інсуліну.
До речі, лохина позитивно впливає і на мозок. Протестувавши 16 тисяч жінок 70+, які з’їдали лише пів чашки ягід двічі на тиждень, вчені виявили, що швидкість старіння мозку в них сповільнилась майже на два роки. А ще покращились короткочасна пам’ять та координація.
Раніше "Коментарі" писали про те, як захистити серце в спекотні дні
А також про те, що в Південній Кореї молоді виплачують по 500 доларів за те, щоб не сиділа вдома
Новини