Головна Новини Здоров'я наше тіло Як подбати про серце в спеку: поради кардиологів
commentss НОВИНИ Всі новини

Як подбати про серце в спеку: поради кардиологів

Під час спеки різко збільшується кількість гіпертонічних кризів, інфарктів та інсультів

19 липня 2023, 18:30 comments1926
Поділіться публікацією:

Як подбати про серце в спеку: поради кардиологів

Від спеки найбільше страждають люди з серцево-судинними захворюваннями (фото з відкритих джерел)

Навіть здорова людина почувається розбитою і хворою, коли на вулиці +30°С і вище: вчені дослідили, що при дуже високих температурах змінюються практично всі показники стану здоров’я. Що вже казати про тих, хто страждає на серцево-судинні захворювання – аритмію, стенокардію, гіпертонію, атеросклероз! Тонус вен знижується, доставка кисню до серця та інших органів зменшується, оскільки уповільнюється швидкість кровотоку, змінюється в’язкість крові, підвищується її температура і погіршується працездатність серцевого м’яза. Таким людям потрібно дбати про себе особливо ретельно. "Коментарі" розбиралися, на що варто звернути увагу.

 РЕЖИМ ПИТТЯ

Сховайте подалі від очей солодкі газовані напої. В пріоритеті – звичайна вода. Як варіант може бути мінеральна – бажано негазована чи слабогазована, причому столово-мінеральна (із вмістом солі не більше 1-3 грама на літр). Ранок починайте не з кави, а з чаю – бажано трав’яного. Алкогольні  напої притримайте, поки температура не спаде. Кава і алкоголь розширяють судини, збільшують навантаження на серце і можуть спровокувати перегрів організму. Солодка газировка не вгамує спрагу – пити хотітиметься ще більше, а цього якраз кардиологи робити не рекомендують: якщо рідина затримуватиметься в тканинах організму, може статися спазм судин, підвищення тиску і гостра серцева недостатність. В середньому сердечникам рекомендується пити в спеку до 1,5 літри води – маленькими ковтками. А в проміжках між питтям просто споліскувати рот водою.

 ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

Саме зараз воно важливе, як ніколи. Мінімум жирного, солоного, гострого і мяса –дієтологи радять більше їсти морської риби. Максимум зелені, овочів і фруктів. Особливо малини: вона гарно розріджує кров, знижує артеріальний тиск і нормалізує роботу серцево-судинної системи.

ТЕМПЕРАТУРНИЙ РЕЖИМ

Не піддавайтеся спокусі відразу після спекотної вулиці освіжитися в холодному душі. Така різка зміна температури може спровокувати спазм судин або стенокардію чи навіть інфаркт. Те саме стосується і кондиціонера. І вода, і приміщення повинні бути прохолодними, але не переохолодженими. До речі, щоб знизити градус, лікарі рекомендують зробити ванночку для ніг з прохолодною водичкою – це підвищує тепловіддачу й допомагає швидше досягти комфортного самовідчуття. А ще вологими серветками протирати обличчя, шию, зап'ястя і внутрішю поверхню згибів рук.

І, звичайно, варто потурбуватися про те, щоб при собі завжди були ліки "швидкої допомоги"  хоча б нітрогліцерин та каптоприл.

 

Раніше "Коментарі" писали, на які знаки зодіаку чекає успіх 17-23 липня

А також про те, як туристу за поганий відгук про готель дали два роки в’язниці




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини