Головна Новини Здоров'я наше тіло Як поліпшити своє психічне здоров'я: п'ять порад від МОЗ
commentss НОВИНИ Всі новини

Як поліпшити своє психічне здоров'я: п'ять порад від МОЗ

Поліпшити своє психічне здоров'я можна виконуючи кілька простих правил

2 лютого 2021, 14:53
Поділіться публікацією:

В Україні приблизно 30% людей мають психічні розлади протягом усього життя. Крім того, в українців відзначається особливо високий рівень депресії, що значно відрізняє їх від жителів інших країн.

Як поліпшити своє психічне здоров'я: п'ять порад від МОЗ

Як боротися з психічними розладами - фото: з відкритих джерел

Дослідження STEPS показали, що від депресії в Україні страждає кожен восьмий дорослий чоловік. Поширеність депресії майже вдвічі більше серед жінок, ніж серед чоловіків. Варто відзначити, що психічні проблеми можуть призвести до серйозних захворювань. За підрахунками, близько 80% передчасних смертей серед осіб з психічними розладами викликано фізичними недугами, особливо захворюваннями серцево-судинної системи.

У МОЗ розповіли про те, як правильно потрібно боротися з психічними розладами, давши п'ять простих порад.

1. Спілкування

Для вашого психічного здоров'я дуже важливе спілкування з іншими людьми. Е то допомагає відчути емоційну підтримку. Спілкуйтеся якомога більше з друзями, родиною, колегами, однодумцями.

2. Фізична активність

Регулярна фізична активність пов'язана з низьким рівнем депресії та тривожності у всіх вікових групах. МОЗ радить якомога частіше займатися спортом або ж просто гуляти на свіжому повітрі. Під час прогулянки знижується рівень гормону стресу (кортизолу).   Прогулянку можна робити за півтори-дві години до сну.

3. Щось нове

За даними досліджень, освоєння нових навичок покращує психічний стан завдяки підвищенню впевненості в собі через розвиток цілеспрямованості. Наприклад, можна спробувати себе в якомусь новому справі, навчитися тому, чого давно хотілося, спробувати приготувати те, що ніколи не готували або ж просто вдосконалити свої навички.

4. Допомога

Вчені заявляють, що доброта і щедрість можуть допомогти поліпшити ваше психічний стан. Це пов'язано з позитивними емоціями, які ви відчуєте в цей час. Коли людина робить добрі справи, в його організмі знижується артеріальний тиск і рівень кортизолу.

5. Думки / емоції / поведінка

Потрібно навчитися контролювати свої думки, емоції і поведінку. Це допоможе вам поліпшити ставлення до життя і підхід до вирішення проблем. Це, своєю чергою, підвищує здатність планувати діяльність, позитивно ставитися до себе. В результаті ви будете мати   високий рівень емпатії та самоприйняття.

Нагадаємо, раніше сайт "Коментарі" повідомляв читачам про те, чи шкідливо спати після обіду, а також про п'яти ранкових ритуалів для поліпшення обміну речовин.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини