Головна Новини Здоров'я наше тіло Вчені назвали групу крові, яка найбільше приваблює комарів
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені назвали групу крові, яка найбільше приваблює комарів

Науковці провели дослідження з комарами та з'ясували групу крові, якій вони надають найбільшу перевагу.

9 червня 2023, 19:57 comments1659
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Дослідження вчених зі Шрі-Ланки показує, що деякі види комарів віддають перевагу одній з груп крові людини. Науковцям вдалось пояснити чому так відбувається. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на ресурс Research Gate.

Вчені назвали групу крові, яка найбільше приваблює комарів

Укус комара. Фото з відкритих джерел

Комарі є переносниками багатьох хвороб, зокрема вірус Денге, гарячку  Західного Нілу, хворобу Зіка, японський енцефаліт та інші. Вчені зі Шрі-Ланки вирішили перевірити, чи можуть деякі групи крові їх приваблювати більше ніж інші.

Для дослідження науковці використали 300 самок єгипетських комарів (лат. Aedes aegypti). Після 16 годин голодування вчені помістили комарів до кімнати з чотирма різними групами крові на одну годину. Після цього комарів заморозили, а далі почали набирати кров з кишечника комах, щоб з’ясувати, яку групу крові комарі вибирали частіше.

Згідно з результатом дослідження комарів більше приваблює перша група крові. Її виявили майже в 31% комарів. На другому місці виявилась четверта група крові з результатом 25%, а найменш охоче комарі обирали другу та третю групу крові – менш як 20%. Ще у 8% комарів виявили мікс різних груп крові.

Вчені пояснюють, що люди з першою групою крові мають на 20-30% нижчий фактор Віллебранда, ніж в інших. Цей фактор є компонентом крові, який бере участь в її згортанні, а його дефіцит перешкоджає цьому процесу. Тож можливо, що комарі віддають перевагу крові першої групи, оскільки її склад може полегшити проходження їжі в кишечник комара.

Дослідники зазначають, що вони вивчали комарів Aedes aegypti, які зустрічаються лише в тропічних і субтропічних регіонах світу. Проте дослідження інших видів, також вказує, що комарі більш схильні обирати першу групу крові.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені назвали групу крові, яку схильні вибирати кліщі.

Також "Коментарі" писали про те, що станеться з організмом людини, якщо ви будете їсти щодня полуницю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини