Головна Новини Здоров'я наше тіло День тижня, коли стається найбільша кількість інфарктів
commentss НОВИНИ Всі новини

День тижня, коли стається найбільша кількість інфарктів

Неможливо передбачити, коли станеться серцевий напад, однак дослідники з’ясували день тижня у який інфаркт стається найчастіше.

27 серпня 2023, 16:05
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Британські медики на основі 10 тис. випадків серцевих нападів виявили, що у понеділок інфаркти траплялись значно частіше ніж у будь-який інший день тижня.

День тижня, коли стається найбільша кількість інфарктів

В понеділок стається найбільша кількість інфарктів. Фото з відкритих джерел

Дослідники з Королівського коледжу хірургів Англії проаналізували дані понад 10 тис. пацієнтів у період з 2013 та 2018 років і виявили, що у понеділок спостерігається значне збільшення кількості важких інфарктів.

"Ми виявили більший шанс отримати серйозний інфаркт у понеділок. Попередні дослідження також показали, що після переведення годинників збільшується кількість серцевих нападів", — сказав співавтор дослідження кардіолог Джек Лаффан.

Вчені наразі не знайшли чітку причину, чому у понеділок зростає кількість серцевих нападів. Однак вважають, що початок тижня зазвичай є більш стресовим, і повернутися на роботу після вихідних часто доволі важко.

"Ми припускаємо, що це якось пов’язано з циркадним ритмом, який діє на гормони, які можуть впливати на серцеві напади та інсульти. Підвищений стрес призводить до підвищення рівня гормону стресу кортизолу, що пов’язано з вищим ризиком серцевого нападу", — говорить Лаффан.

У світі близько 30% усіх смертей відбуваються через серцево-судинні захворювання. А за словами колишньої в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун в Україні близько чверті дорослих перебувають під потенційною загрозою серцевого нападу.

Причинами серцевого нападу можуть бути атеросклероз, високий рівень холестерину, гіпертонія, ожиріння, цукровий діабет, недостатня фізична активність або неправильне харчування.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, чи корисний алкоголь у невеликих кількостях для здоров’я: нове дослідження вчених дало відповідь.

Також "Коментарі" писали про українку, яка вісім місяців скаржилась на кашель. Лікарі знайшли неочікуваний предмет у її легенях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини