Головна Новини Здоров'я Захворювання та лікування Психологи розповіли, що робити при панічній атаці та як собі допомогти
commentss НОВИНИ Всі новини

Психологи розповіли, що робити при панічній атаці та як собі допомогти

Тривожність та паніка сьогодні є постійними супутниками багатьох жителів України. Як можна допомогти собі при панічних атаках розповіли психологи.

17 грудня 2022, 01:15
Поділіться публікацією:

Під час війни у кожного з нас раптово може початися напад сильної панічної атаки — це специфічний стан, під час якого на людину "захлинає" напад неконтрольованої тривоги, паніки чи страху. Супроводжується дане явище рясним потовиділенням, запамороченням, прискореним серцебиттям, а також відчуттям "нестачі повітря" та "кома в горлі". Панічні атаки характеризуються швидким наростанням страху і, як правило, короткочасністю. Цей стан може бути викликаний психологічними причинами, постійним стресом, проблемами медичного характеру або впливом різних речовин (кофеїну, адреналіну, наркотиків, антидепресантів тощо). Схильність до панічних атак також може бути пов'язана і з генетичними факторами.

Психологи розповіли, що робити при панічній атаці та як собі допомогти

Панічна атака/ Фото з відкритих джерел

Симптоми при панічній атаці не піддаються контролю, це сильно деморалізує людину, викликає почуття безсилля та розпачу. Прагнення людини свідомо контролювати свій стан під час панічної атаки робить симптоми ще інтенсивнішими. Часто очікування можливої атаки болісніше, ніж сама атака. Людина заздалегідь боїться, що вона не впорається з панікою чи не зможе отримати допомогу. Тому багато хворих починають уникати ситуацій, в яких може виникнути атака (наприклад, вийти з дому).

Для усунення панічних атак може застосовуватись психотерапія та лікарські препарати. Існують також методи зниження загальної тривожності (біологічно активні добавки, ароматерапія, акупунктура, масаж). Для профілактики панічних атак рекомендується: здоровий спосіб життя, фізична активність, методи, спрямовані на зниження тривожності (такі, як релаксація, медитація і т.д.) та виключення факторів, здатних викликати надмірне збудження (наприклад, вживання кофеїну).

Також є кілька простих вправ, які допоможуть впоратися з напругою та "приборкати" панічну атаку.

- Концентрація на диханні — одну руку скласти як "човник" і накрити нею губи, іншу руку покласти на живіт. Видих — рука йде до грудей, вдих — рука піднімається до рота.

- Подивитися вправо, не повертаючи голови, якнайдалі на 15-20 секунд, потім перевести погляд прямо, а потім подивіться вліво якнайдалі і знову прямо.

- Покласти руку на живіт, приблизно на три пальці нижче сонячного сплетення, і постукати.

- Покласти руки на ребра, відчуваючи, як вони розширюються і піднімаються під час дихання.

- Пити воду (гаряча) із содою (одна чайна ложка) – не більше одного-двох ковтків.

- Висунути якомога далі язик, ніби намагаючись торкнутися ним грудної клітки.

- Лягти на спину (якщо є де) і зробити велосипедні рухи ногами.

- Розтирати точку між безіменним пальцем та мізинцем.

- Не сильно натиснути на очні яблука з обох боків.

- Розтерти руки та прикласти їх до нирок.

- Змащувати губи або полоскати рота водою.

- Потерти кінчик носа.

- Розтерти все тіло.

Раніше "Коментарі" писали про те , які продукти допомагають позбавитися головного болю: дієтолог розкрила секрет. Кожен із нас хоч раз у житті стикався з раптовими нападами сильного головного болю. Це може бути сигналом для того, щоб ви задумалися про свій раціон і переглянули його.

Читайте також: Як швидко подолати безсоння: відмінний лайфхак . Безсоння є досить поширеним розладом. Ще більше людей почали страждати від цієї недуги після початку військового вторгнення РФ на територію України.

Психологи розповіли, що робити при панічній атаці та як собі допомогти - фото 2



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини