Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Рис: користь і шкода
commentss НОВИНИ Всі новини

Рис: користь і шкода

Які корисні та шкідливі властивості має рис

19 травня 2021, 12:40 comments1037
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Рис є одним з найпопулярніших гарнірів. Прийом його в їжу став настільки буденним, що більшість людей навіть не замислюється про корисні або шкідливі властивості рису. А дарма...

Рис: користь і шкода

Користь рису - фото: з відкритих джерел

Всього існує понад 20 видів і 150 сортів рису. Їх відрізняють за розміром, способу обробки, а також кольором. За формою і розміром крупу ділять на довгозернистий, середній і круглозернистий. За методом обробки — на шліфований, що не шліфований і пропарений. Колір буває білим, червоним бурим і навіть чорним.

Відзначити можна кілька найпопулярніших його видів: білий і бурий (він же коричневий). На їхньому прикладі ми й розповімо, чим корисний рис, а також про те, як негативно може позначитися на вашому здоров'ї його вживання.

Рис: користь і шкода - фото 2

До складу білого рису входять вітаміни групи B, E, PP, містить різні амінокислоти, а також йод, калій, фосфор і інші корисні для організму людини елементи. Важливим фактором для багатьох є калорійність.

У 100 грамах обробленого білого рису міститься близько 130 калорій. Також, споживши цю кількість продукту, організм людини отримає близько 2 грамів білка, 0.5 грама жирів і 25 г вуглеводів. Знання цього буде важливо для тих, хто стежить за своїм харчуванням. Виходячи з усього вищесказаного, ми можемо зробити висновок про те, чим корисний рис.

Білий рис — користь і шкода

Для початку зазначимо корисні властивості рису. Так, білий рис, маючи у себе в складі калій, кальцій і залізо, а також володіючи властивістю вбирати зайву вологу, добре підійде для людей, які схильні до серцево-судинних захворювань, а завдяки вітаміну B і лецитину, також добре впливає і на нервову систему.

Що стосується шкоди білого рису, то як ми вже писали вище, рис може вбирати в себе зайву вологу. З одного боку це добре: наприклад, коли ми говоримо про профілактику серцево-судинних захворювань. З іншого боку, вживання рису може нашкодити тим людям, у яких є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, наприклад, запор. В такому випадку його споживання лише погіршить ситуацію. Зловживати даними злаком теж не варто і людям з хворобами нирок. Його частий прийом в їжу може сприяти утворенню каменів, а також закупорки судин.

Рис: користь і шкода - фото 3

Бурий рис — користь і шкода

Коричневий (бурий) рис — це той же білий рис, але з відмінністю в попередній обробці. Білий рис шліфують, і при цьому він втрачає багато корисних речовин, тоді як з бурого знімають тільки зовнішню і неїстівну частину. Це дозволяє йому, в порівнянні з "білим побратимом", зберігати більше корисних і смакових якостей.

До складу бурого рису, так само як і до складу білого, входить безліч вітамінів (А, Е, РР) і мінералів (калій, фосфор, кальцій). Однак він має меншу калорійність у порівнянні з білим: (110 проти 130 на 100 грамів продукту), але при цьому більше вмісту білка (7-8 грам замість 2). На відміну від білого сорту, його вуглеводи повільніше вбираються та усувають відчуття голоду на триваліший час.

Рис: користь і шкода - фото 4

Бурий рис знижує рівень холестерину в крові, стимулює передачу нервових імпульсів і циркуляцію крові, підтримує рівень цукру в крові на допустимому рівні, прискорює обмін речовин, підтримує імунітет, сприяє відновленню клітин організму, а також очищає печінку від шлаків. І це ще далеко не повний перелік переваг коричневого рису.

Люди, які дотримуються дієт, повинні безсумнівно оцінити такі його якості як низькокалорійна і нейтральний смак. Але, не дивлячись на безліч переваг цього рису, він, так само як і білий, має свої недоліки.

Шкода бурого рису полягає в тому, що при хворобах, пов'язаних зі шлунково-кишковим трактом, через свою оболонки може дратівливо діяти на стінки кишечника. Прийом в їжу рису з маслом у великих кількостях може викликати діарею. Протипоказаннями до вживання, як білого, так і бурого рису, є індивідуальна непереносимість і зневоднення.

В цілому, і білий і бурий рис, безсумнівно, смачний і корисний продукт, який має масу достоїнств. Серед них — легкозасвоювані і гіпоалергенність. Як і будь-який інший продукт, рис слід вживати зі знанням всіх його властивостей і якостей і не зловживати ним.

Рис: користь і шкода - фото 5

Цікаві факти про рисі

- вважається, що африканці вирощують рис понад 3000 років;

- з одного насіння рису можна отримати до 3000 зерен;

- рис вирощують практично всюди на планеті. Однак зі зрозумілих причин ви ніколи не знайдете його в Антарктиді;

- в рисі відсутній холестерин і немає натрію;

- в Індії багато хто пов'язує вирощування і збирання рису з богом Лакшмі. Лакшмі асоціюється з процвітанням і багатством;

- за даними FAOSTAT, Китай і Індія в сукупності виробили понад 49% поставок рису у 2018 році;

- згідно з Книгою рекордів Гіннеса, найважчий мішок з рисом важив 556,5 кг. Рекорд було встановлено 22 лютого 2016 року компанією KRBL Limited в Дубаї, ОАЕ.

- археологи можуть датувати його споживання 5000 роком до нашої ери.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, які олія допомагає зміцнити серце і судини, а також про те,  чим харчуватися, щоб не було зморшок: 5 продуктів.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини