Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Не їжте цього, якщо хочете, щоб ваш мозок працював нормально
commentss НОВИНИ Всі новини

Не їжте цього, якщо хочете, щоб ваш мозок працював нормально

Сім продуктів, які руйнують здоров'я вашого мозку.

сьогодні, 09:15
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Наш мозок – це справжній "двигун" нашого організму. Він становить лише 2% від маси тіла, але споживає до 20% усієї енергії. Для його ефективної роботи потрібні корисні жири, вітаміни та мінерали, однак сучасний раціон часто наповнений шкідливими продуктами, які можуть погіршувати пам’ять, концентрацію та навіть підвищувати ризик серйозних захворювань.

Не їжте цього, якщо хочете, щоб ваш мозок працював нормально

Найгірші продукти для здоров'я мозку. Фото з відкритих джерел

Які продукти найбільш шкідливі для мозку. Портал "Коментарі" підготував список із семи найгірших.

1. Підсолоджені напої

Кола, лимонади та ароматизовані води – це рідкий цукор, який сприяє ожирінню, діабету та серцево-судинним хворобам. Однак мало хто знає, що вони також руйнують мозок. Дослідження, опубліковане в журналі Alzheimer’s & Dementia у 2017 році, виявило, що надмірне споживання таких напоїв призводить до атрофії мозку та зменшення гіпокампа – зони, відповідальної за пам’ять. Люди, які п’ють багато солодких напоїв, гірше засвоюють інформацію та запам’ятовують менше деталей.

2. Рафіновані вуглеводи

Випічка, пластівці з медом і білий хліб різко підвищують рівень цукру в крові, після чого він так само різко падає. Це викликає втому, зниження концентрації та когнітивних здібностей. Якщо хочете, щоб мозок працював, як швейцарський годинник, обирайте складні вуглеводи: цільнозерновий хліб, кіноа та овочі.

3. Фастфуд

Хот-доги, гамбургери, круасани – це швидка їжа, яка буквально "уповільнює" мозок. Дослідження Університету штату Огайо від 2014 року довело, що діти, які часто їдять фастфуд, гірше навчаються та мають слабші аналітичні навички. Вся справа у трансжирах, надлишку солі та цукру, які погіршують передачу нервових імпульсів.

4. Трансжири

Гідрогенізовані рослинні олії містяться у випічці, снеках та маргарині. Вони не тільки шкодять серцю, але й мозку: уповільнюють пам’ять, концентрацію та підвищують ризик депресії. Дослідження Каліфорнійського університету показало, що люди, які споживають багато трансжирів, згадують на 10% менше слів у тестах на пам’ять.

5. Аспартам

Цей штучний підсолоджувач, який міститься у жуйках, дієтичних напоях, льодяниках та ще близько 9 тис. продуктів. Попри численні дослідження, аспартам залишається суперечливою речовиною. Доведено, що він може спричиняти окислювальний стрес у клітинах мозку, що особливо небезпечно для дітей, вагітних жінок і літніх людей. Якщо приймати аспартам під час вагітності, він накопичується в плаценті та мозку ненародженої дитини у дуже високих концентраціях і може збільшити ризик психічних розладів.

6. Алкоголь

Крім звичних симптомів сп’яніння, алкоголь має довгостроковий вплив: зменшує об’єм мозку, руйнує нейромедіатори та порушує пам’ять. Дослідження The Lancet Public Health довело, що алкоголь є головним фактором ризику розвитку деменції. А вживання алкоголю під час вагітності може призвести до фетального алкогольного синдрому у дитини.

7. Риба, забруднена ртуттю

Деякі види риб, зокрема тунець, акула, риба-меч накопичують ртуть, яка є надзвичайно токсичною для мозку. Метилртуть проникає через гематоенцефалічний бар'єр, порушуючи функції нервової системи. У дітей це може спричинити затримку розвитку, а у дорослих – порушення координації, слуху та мови.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, як прищепити мозку "імунітет" від хвороби Альцгеймера.

Також "Коментарі" писали про десять порад від лікаря, який успішно позбувся живота і схуд на 40 кг.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини