Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Найгірші продукти для мозку: вони погіршують пам’ять і знижують інтелект
commentss НОВИНИ Всі новини

Найгірші продукти для мозку: вони погіршують пам’ять і знижують інтелект

Сім найгірших продуктів, які руйнують мозок та негативно впливають на його роботу.

14 серпня 2025, 09:50 comments1308
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Наш мозок складний і делікатний механізм, який потребує постійного живлення правильними продуктами. Дослідження дедалі чіткіше показують що те, що ми кладемо на тарілку, безпосередньо впливає на концентрацію, пам’ять, швидкість мислення та навіть емоційний стан. У той час як певні продукти можуть підтримувати когнітивне здоров’я, інші — здатні його руйнувати. 

Найгірші продукти для мозку: вони погіршують пам’ять і знижують інтелект

Продуктів, які руйнують мозок. Фото: freepik

1. Смажені страви

Картопля фрі, смажена курка та інші страви у фритюрі не лише шкодять серцю, але й уповільнюють мозок. Дослідження у Journal of Nutritional Science показало, що регулярне вживання смаженого пов’язане з гіршими результатами когнітивних тестів. Причиною цього виступають запалення і зменшення об’єму мозкової тканини. Замість смаження обирайте запікання або тушкування.

2. Підсолоджені напої

Соки-нектари, енергетики та солодкий чай насичують організм цукром, провокуючи запалення та погіршення пам’яті. Дослідження 2017 року у Alzheimer’s & Dementia виявило, що любителі таких напоїв мають менший об’єм мозку та гіпокамп. Заміною підсолодженим напоям може бути вода з лимоном, ягодами або м’ятою.

3. Прості цукри

Білий хліб, рис та макарони з високим глікемічним індексом сприяють різким стрибкам глюкози та підвищують ризик депресії у жінок постменопаузі. Однак жінки, які споживали більше лактози, клітковини, фруктів та овочів, показали значне зниження симптомів депресії.

4. Тунець

Тунець, як і риба-меч, акула та королівська скумбрія, має високий вміст ртуті, яка може впливати на когнітивні функції мозку. Дослідження, опубліковане в журналі Integrative Medicine, показало, що часта присутність тунця у раціоні підвищує рівень ртуті, що може знизити когнітивні функції на 5%. Але не потрібно назавжди виключати морепродукти зі своєї тарілки. Можна тунець замінити на лосось, сардини або озерну форель.

5. Надлишок алкоголю

Вже давно відомо, що надмірне вживання алкоголю може бути токсичним для функціонування мозку. Однак дослідження опубліковане у 2017 році в BMJ, показало, що навіть помірне вживання алкоголю у 1-3 порції на день може пошкоджувати гіпокамп.

6. Оброблене м’ясо

У любителів м’яса може бути вищий розвиток деменції. Дослідження, опубліковане у квітні 2020 року в журналі Neurology, хоч і не доводить причинно-наслідкового зв'язку, проте вчені виявили, що деменція частіше зустрічалася серед учасників, які вживали високооброблене м'ясо, таке як ковбаси, ковбасні вироби та паштети. Ті, хто не мав деменції, частіше дотримувалися різноманітного раціону, що включав фрукти, овочі, морепродукти та птицю. 

7. Фастфуд

Високий рівень насичених жирів, що містяться в жирних бургерах і картоплі фрі, може ускладнити боротьбу з бляшкою, яка викликає хворобу Альцгеймера. Крім того, рівень натрію, що міститься у звичайному фастфуді, може спричинити затуманення мозку. Усе через високий кров'яний тиск, часто спричинений вживанням занадто великої кількості солоної їжі. Він може обмежувати кровотік до мозку та негативно впливати на концентрацію, організаторські здібності та пам'ять.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, що звичайні кабачки можуть бути смертельно отруйними.

Також "Коментарі" писали, що вживання цих 14 продуктів покращує роботу мозку, пам'ять та інтелект.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини