Рубрики
МЕНЮ
Slava Kot
Наш мозок складний і делікатний механізм, який потребує постійного живлення правильними продуктами. Дослідження дедалі чіткіше показують що те, що ми кладемо на тарілку, безпосередньо впливає на концентрацію, пам’ять, швидкість мислення та навіть емоційний стан. У той час як певні продукти можуть підтримувати когнітивне здоров’я, інші — здатні його руйнувати.
Продуктів, які руйнують мозок. Фото: freepik
Картопля фрі, смажена курка та інші страви у фритюрі не лише шкодять серцю, але й уповільнюють мозок. Дослідження у Journal of Nutritional Science показало, що регулярне вживання смаженого пов’язане з гіршими результатами когнітивних тестів. Причиною цього виступають запалення і зменшення об’єму мозкової тканини. Замість смаження обирайте запікання або тушкування.
Соки-нектари, енергетики та солодкий чай насичують організм цукром, провокуючи запалення та погіршення пам’яті. Дослідження 2017 року у Alzheimer’s & Dementia виявило, що любителі таких напоїв мають менший об’єм мозку та гіпокамп. Заміною підсолодженим напоям може бути вода з лимоном, ягодами або м’ятою.
Білий хліб, рис та макарони з високим глікемічним індексом сприяють різким стрибкам глюкози та підвищують ризик депресії у жінок постменопаузі. Однак жінки, які споживали більше лактози, клітковини, фруктів та овочів, показали значне зниження симптомів депресії.
Тунець, як і риба-меч, акула та королівська скумбрія, має високий вміст ртуті, яка може впливати на когнітивні функції мозку. Дослідження, опубліковане в журналі Integrative Medicine, показало, що часта присутність тунця у раціоні підвищує рівень ртуті, що може знизити когнітивні функції на 5%. Але не потрібно назавжди виключати морепродукти зі своєї тарілки. Можна тунець замінити на лосось, сардини або озерну форель.
Вже давно відомо, що надмірне вживання алкоголю може бути токсичним для функціонування мозку. Однак дослідження опубліковане у 2017 році в BMJ, показало, що навіть помірне вживання алкоголю у 1-3 порції на день може пошкоджувати гіпокамп.
У любителів м’яса може бути вищий розвиток деменції. Дослідження, опубліковане у квітні 2020 року в журналі Neurology, хоч і не доводить причинно-наслідкового зв'язку, проте вчені виявили, що деменція частіше зустрічалася серед учасників, які вживали високооброблене м'ясо, таке як ковбаси, ковбасні вироби та паштети. Ті, хто не мав деменції, частіше дотримувалися різноманітного раціону, що включав фрукти, овочі, морепродукти та птицю.
Високий рівень насичених жирів, що містяться в жирних бургерах і картоплі фрі, може ускладнити боротьбу з бляшкою, яка викликає хворобу Альцгеймера. Крім того, рівень натрію, що міститься у звичайному фастфуді, може спричинити затуманення мозку. Усе через високий кров'яний тиск, часто спричинений вживанням занадто великої кількості солоної їжі. Він може обмежувати кровотік до мозку та негативно впливати на концентрацію, організаторські здібності та пам'ять.
Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, що звичайні кабачки можуть бути смертельно отруйними.
Також "Коментарі" писали, що вживання цих 14 продуктів покращує роботу мозку, пам'ять та інтелект.