Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Вживання цих 14 продуктів суттєво покращить здоров'я мозку і пам'ять
commentss НОВИНИ Всі новини

Вживання цих 14 продуктів суттєво покращить здоров'я мозку і пам'ять

Ці продукти містять речовини, які сповільнюють погіршення когнітивних функцій і зменшують ризик розвитку деменції.

18 липня 2025, 07:25
Поділіться публікацією:

Здоров'я мозку напряму залежить від раціону харчування. Сучасні дослідження доводять, що споживання їжі, багатої на омега-3 жирні кислоти, антиоксиданти, вітаміни та мінерали, позитивно впливає на когнітивні функції, пам’ять і концентрацію уваги. Експерти порталу Verywell Health виділили 14 продуктів, які варто додати до щоденного меню для підтримки ясності розуму.

Вживання цих 14 продуктів суттєво покращить здоров'я мозку і пам'ять

Фото: з відкритих джерел

· Риба жирних сортів — лосось, скумбрія, сардини. Їх вживання насичує мозок омега-3 кислотами, що сприяє кращому засвоєнню інформації й активізує мислення.

· Зелень — шпинат, броколі, кейл. Ці овочі містять фолат, вітамін К і лютеїн, що уповільнюють вікове зниження інтелектуальних здібностей.

·  Ягоди — багаті на антоціани, які захищають клітини мозку від ушкоджень, викликаних стресом та старінням.

·   Горіхи, зокрема волоські — покращують роботу пам’яті завдяки високому вмісту антиоксидантів.

·    Чай і кава — природні стимулятори, які підвищують концентрацію, знижують ризик деменції та хвороби Альцгеймера.

·     Яйця — джерело холіну, важливого для передачі нервових імпульсів і гарного настрою.

·    Цільнозернові продукти — забезпечують мозок енергією та підтримують здорову мікрофлору кишківника, що впливає на психічний стан.

·   Броколі — не лише зелень, а ще й джерело вітаміну C, що покращує увагу та реакцію.

·    Соя — завдяки ізофлавонам знижує запалення та сприяє збереженню ментальних функцій.

·      Авокадо — сприяє кращому кровообігу в мозку та покращенню когнітивних процесів у літньому віці.

·       Насіння льону і чіа — рослинна альтернатива омега-3, допомагає зберігати ясність думки.

·   Цитрусові — регулярне споживання фруктів, як-от апельсини чи грейпфрути, асоціюється зі зменшеним ризиком когнітивних розладів.

·      Гриби — містять сполуки, що стимулюють утворення нових клітин мозку та сприяють ефективнішій роботі нейронів.

·      Темний шоколад — поліпшує настрій і увагу завдяки флавоноїдам, що активізують кровообіг у мозку.

Включення цих продуктів у раціон допоможе не лише підтримати ясність розуму, а й зменшити ризик нейродегенеративних захворювань.

Нагадаємо, портал "Коментарі" вже писав, що відвідування ресторану має приносити насолоду, а не проблеми зі здоров’ям. Проте харчові отруєння у закладах громадського харчування трапляються досить часто, і це може зіпсувати будь-яку поїздку або святкування. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини