Рубрики
МЕНЮ
Slava Kot
Кабачки надзвичайно популярний овоч влітку. Їх відносно легко вирощувати та можна приготувати велику кількість страв. Однак мало хто знає, що в окремих випадках кабачки можуть спричинити неприємне отруєння, а у деяких випадках навіть призвести до смерті. Навіть вирощені власноруч кабачки можуть бути смертельно небезпечними через отруйну речовину — кукурбітацин.
Гіркий смак кабачка - ознака отрути. Фото з відкритих джерел
Кабачок вважається одним із найуніверсальніших овочів літа. Він підходить для супів, млинців, рагу та навіть десертів. Проте, як і його "родичі" гарбузи та огірки, у певних умовах він може накопичувати природний токсин кукурбітацин.
Ця речовина частина захисного механізму рослини від комах та хвороб. Вона не руйнується під час смаження, варіння чи запікання, і навіть найвишуканіші спеції не зможуть приховати її гіркоту.
Є простий спосіб перевірки отруйного кабачка — надкусити сирий шматочок. Якщо смак помітно гіркий, то краще викиньте плід. Найчастіше небезпечні кабачки трапляються серед перестиглих плодів, у рослин, вирощених із власного насіння, а також у врожаї після стресових умов, зокрема через посуху та різкі температурні зміни.
Перші ознаки отруєння кабачком через кукурбітацини з’являються вже через кілька годин. Типовими симптомами може бути сильна діарея, блювання, спазми в животі та загальна слабкість.
У тяжких випадках можливе ураження слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. Один із відомих смертельних випадків стався у Німеччині у 2014 році, коли пенсіонер помер після вживання страви з отруйних кабачків.
Раніше портал "Коментарі" повідомляв про овоч, який був хітом у 90-х. Зараз про нього всі забули в Україні.
Також "Коментарі" писали про те, що буде, якщо їсти кабачки щодня.