Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Кабачки можуть бути смертельно отруйними: як розпізнати небезпечні плоди
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабачки можуть бути смертельно отруйними: як розпізнати небезпечні плоди

Кабачки можуть містити смертельний токсин, який може вбити людину.

11 серпня 2025, 17:45
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Кабачки надзвичайно популярний овоч влітку. Їх відносно легко вирощувати та можна приготувати велику кількість страв. Однак мало хто знає, що в окремих випадках кабачки можуть спричинити неприємне отруєння, а у деяких випадках навіть призвести до смерті. Навіть вирощені власноруч кабачки можуть бути смертельно небезпечними через отруйну речовину — кукурбітацин.

Кабачки можуть бути смертельно отруйними: як розпізнати небезпечні плоди

Гіркий смак кабачка - ознака отрути. Фото з відкритих джерел

Гіркий кабачок може бути отруйним

Кабачок вважається одним із найуніверсальніших овочів літа. Він підходить для супів, млинців, рагу та навіть десертів. Проте, як і його "родичі" гарбузи та огірки, у певних умовах він може накопичувати природний токсин кукурбітацин.

Ця речовина частина захисного механізму рослини від комах та хвороб. Вона не руйнується під час смаження, варіння чи запікання, і навіть найвишуканіші спеції не зможуть приховати її гіркоту.

"Кукурбітацини — це тетрациклічні терпени, похідні кукурбітану. На сьогодні виділено 20 сполук майже з 1000 рослин, усі речовини хімічно стійкі, при термічній обробці не руйнуються. За механізмом дії кукурбітацини нагадують дію соланіну картоплі. Як соланін — це відповідь на пошкодження бульб картоплі, так і кукурбітацин — це відповідь кабачка на будь-який шоковий вплив", — говорить хімік Сергій Бесараб.

Як розпізнати отруйний кабачок

Є простий спосіб перевірки отруйного кабачка — надкусити сирий шматочок. Якщо смак помітно гіркий, то краще викиньте плід. Найчастіше небезпечні кабачки трапляються серед перестиглих плодів, у рослин, вирощених із власного насіння, а також у врожаї після стресових умов, зокрема через посуху та різкі температурні зміни.

Перші ознаки отруєння кабачком через кукурбітацини з’являються вже через кілька годин. Типовими симптомами може бути сильна діарея, блювання, спазми в животі та загальна слабкість.

"При потраплянні таких тетратерпенів у кишківник і порушення подвійного ліпідного шару мембрани епітеліальних клітин у кров починають надходити макромолекули всього завгодно, посилюючи інтоксикацію. Практично руйнується один із основних клітинних захисних бар'єрів організму", — говорить науковець.

У тяжких випадках можливе ураження слизової оболонки шлунково-кишкового тракту. Один із відомих смертельних випадків стався у Німеччині у 2014 році, коли пенсіонер помер після вживання страви з отруйних кабачків.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про овоч, який був хітом у 90-х. Зараз про нього всі забули в Україні.

Також "Коментарі" писали про те, що буде, якщо їсти кабачки щодня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини