Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Коли немає кави: які продукти і напої допоможуть прокинутися
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли немає кави: які продукти і напої допоможуть прокинутися

Лікар-дієтолог Анна Белоусова перерахувала продукти та напої, які допоможуть вранці прокинутися і підбадьоритися

28 липня 2021, 09:15
Поділіться публікацією:

Мільйони людей звикли починати свій день з чашечки ароматної кави, адже цей напій додає енергії та бадьорості. Але що робити, якщо кава раптово закінчилась? Лікар-дієтолог Анна Белоусова розповіла, які продукти та напої зможуть її замінити.

Коли немає кави: які продукти і напої допоможуть прокинутися

Чим замінити вранці каву / Фото: TAMAS PAP/UNSPLASH

Спеціаліст зазначила, що продукти можна умовно розділити на два види: перший має бадьорливий ефект, а другий — заспокійливий.

За словами дієтолога, гарною заміною ранкової кави може стати натуральний сік грейпфрута, апельсина або інших цитрусових. 

Також підбадьоритися можна за допомогою ягід і фруктів, наприклад, вишні/черешні/полуниці/кислих яблук. А ось груші та сливи не підійдуть, оскільки мають заспокійливий ефект.

Надати енергії вранці допоможуть і баклажани, часник, огірок, свіжа цибуля. Але вживати їх бажано у свіжому вигляді, тому що термічна обробка позбавляє їх подібних властивостей.

Подвійний ефект мають м'ясо і риба. Але їх підбадьорливі властивості залежать не від температури приготування, а від "оточення". Так, риба, щедро приправлена спеціями, з легкістю замінить ранкову порцію кави, тоді як стейк подіє як потужне заспокійливе.

Нагадаємо, що кава — смачний і популярний напій, який надає бадьорості, сил і енергії. Але у нього теж є термін придатності. Як зрозуміти, що кава зіпсувалася і чи можна її вживати?

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що кавові зерна в шоколаді бадьорять, але не викликають перенапруження мозку і менше шкодять серцю, ніж чашка кави, випита вранці. Такими висновками поділилася лікар-нейропсихолог Ірина Хвінгія.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини