Рубрики
МЕНЮ
Slava Kot
Майже кожен з нас час від часу відчуває раптовий та сильний потяг до солоного, наприклад чипсів, солоних горішків чи навіть маринованих огірків. Звідки може братися це бажання та чи справді організм щось намагається нам сказати.
Чому хочеться солоного. Фото з відкритих джерел
За словами дієтологині з Нью-Йоркського медичного коледжу Джани ДіМарії, наша тяга до певної їжі часто має психологічні причини, зокрема такі як стрес, емоційна втома, щастя чи ностальгія. Проте в деяких випадках йдеться про конкретний фізіологічний запит, наприклад, на дефіцит натрію.
Сіль не просто підсилювач смаку, вона також містить натрій, необхідний для підтримки водно-сольового балансу, роботи м’язів, нервової системи та артеріального тиску. Тому постійне бажання солоного це спосіб, яким тіло може намагатися відновити баланс. Якщо ви багато потієте чи хворієте, організм втрачає електроліти разом із рідиною. Якщо при цьому ви поповнюєте лише воду, а не електроліти, рівень натрію знижується ще більше. В результаті мозок "вмикає" тягу до солоного.
Дієтологиня Дженніфер Палліан пояснює, що за такої ситуації активуються гормони, зокрема альдостерон та ангіотензин-2, які стимулюють апетит до солі, активуючи центри винагороди в мозку.
Експерти вказують, якщо ви відчуваєте постійне бажання солоного, і це супроводжується втомою, запамороченням або зниженим тиском, тоді варто звернутися до лікаря. Це може бути ознакою порушень у роботі надниркових залоз, які відповідають за вироблення гормонів, що регулюють рівень натрію. За словами докторки Енні Лін, нестача таких гормонів може призводити до надмірної втрати натрію організмом, що і викликає тягу до солі.
Крім того, на рівень натрію також можуть впливати лікарські препарати, зокрема, сечогінні засоби або гормональні таблетки. Вони сприяють частішому сечовипусканню і, відповідно, втраті електролітів.
Але слід бути обережними. Дієтологи попереджають, що не варто розглядати тягу до солоного як дозвіл на безконтрольне споживання солоних закусок. Рекомендована добова норма солі становить не більше 2300 мг натрію, що приблизно відповідає одній чайній ложці кухонної солі. Перевищення цієї норми пов’язане з ризиками високого тиску, серцево-судинних захворювань і ожиріння.
Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, чому після обіду хочеться солодкого.
Також "Коментарі" писали про дев'ять продуктів, які можуть допомогти жити довше.
Новини