Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Чим замінити сіль на кухні: 9 здорових альтернатив
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим замінити сіль на кухні: 9 здорових альтернатив

9 корисних альтернатив солі. Як зробити страви смачними без шкоди здоров’ю.

14 липня 2025, 11:35
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Надмірне споживання солі стало звичкою для мільйонів людей у всьому світі. Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає, щоденна норма не повинна перевищувати 5 грамів, однак люди споживають значно більше. Чим можна замінити сіль на кухні та які переваги для здоров’я матимуть альтернативні варіанти. 

Чим замінити сіль на кухні: 9 здорових альтернатив

Чим замінити сіль на кухні. Фото з відкритих джерел

Сіль — це джерело натрію, який відіграє важливу роль у роботі нервової системи та регуляції водного балансу в організмі. Проте надлишок натрію призводить до підвищення тиску, хвороб серця, нирок і ризику інсульту. До того ж багато продуктів уже містять приховану сіль, зокрема хліб, ковбаси, сир, соуси, тому дієтологи радять уважно читати етикетки, а також використовувати замінники солі.

Чим замінити сіль на кухні

Базилік

Свіжий чи сушений, базилік чудово пасує до пасти, томатних соусів, м’яса та овочів. Його аромат посилюється з часом, замінюючи потребу в солі.

Естрагон

Ніжна спеція, яка розкриває смак страв з курки, яєць і риби. Має легкий анісовий відтінок і сприяє кращому травленню.

Коріандр

Ідеальний для страв з бобових, рису та морепродуктів. Містить антиоксиданти та сприяє зменшенню запалення.

Чебрець (тим’ян)

Універсальна трава, яка добре працює в стравах з м’яса, риби, овочів і особливо з морепродуктами.

Любисток

Сильний природний ароматизатор для супів і рагу. Має сечогінну дію, що корисно для виведення надлишку солі з організму.

Шавлія

Гармонійно доповнює страви з індички, свинини або білої риби. Відомий своїми протизапальними властивостями.

Майоран

Делікатна спеція для овочів і супів, особливо вегетаріанських. Діє як природний релаксант.

Петрушка

Петрушку варто сприймати не лише, як прикрасу, а зелень, що додає свіжості салатам, соусам та м’ясу, насичена вітаміном С та залізом.

Часник

Дає глибокий смак майже будь-якій страві та має антибактеріальні властивості.

Замінюючи сіль травами, ви не лише зменшуєте споживання натрію, а й збагачуєте свій раціон антиоксидантами, фітонутрієнтами та природними протизапальними речовинами. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, чому постійно тягне на солоне.

Також "Коментарі" писали про те, що не варто їсти у спеку. Продукти, які непомітно шкодять організму влітку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини