Головна Новини Здоров'я наше тіло Що не варто їсти у спеку: продукти, які непомітно шкодять організму влітку
commentss НОВИНИ Всі новини

Що не варто їсти у спеку: продукти, які непомітно шкодять організму влітку

У спекотну погоду деякі звичні продукти можуть зневоднювати, підвищувати температуру тіла та викликати втому. Чого краще уникати влітку.

6 липня 2025, 16:07
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Коли температура повітря перевищує 30 градусів, тіло працює в екстремальному режимі, намагаючись зберегти прохолоду. У спеку ми відчуваємо менше голоду, більше втомлюємося, а звичні страви можуть неочікувано погіршити самопочуття. Саме тому слід знати, які продукти не варто вживати у спеку.

Що не варто їсти у спеку: продукти, які непомітно шкодять організму влітку

Морозиво охолоджує в спеку, але має негативні наслідки. Фото: pexels

Фастфуд, морозиво або шоколад не однаково безпечні для вживання влітку. Деякі продукти змушують організм витрачати більше енергії, посилюють потовиділення та викликають зневоднення. 

1. Фастфуд

Гамбургери, картопля фрі, шаурма або кебаби — все це калорійні та жирні страви, які нашому тілу важко перетравити. У спеку це означає додаткове навантаження, підвищення внутрішньої температури й втому. 

2. Солоні закуски

Чіпси, солоні горішки чи снеки виглядають безневинно, але містять багато натрію, який "витягує" воду з організму. У спеку це загрожує ще швидшим зневодненням, сухістю в роті та погіршенням концентрації.

3. Солодощі 

Шоколад, тістечка та батончики джерело простих цукрів, які погано впливають на нирки та сприяють втраті рідини. Крім того, цукор також може бути в "здорових" продуктах, зокрема у фруктових соках, йогуртах, енергетиках. Надлишок цукру у спеку може викликати млявість, дратівливість та головний біль.

4. Жирне м’ясо

Грильовані ковбаски чи свиняча шия дуже популярні на пікніках, але організм витрачає багато енергії на їхнє перетравлення. Це провокує постпрандіальний термогенез, тобто підвищення температури тіла після їжі. Якщо не хочете повністю відмовлятися від м’яса, обирайте легкі варіанти, зокрема куряче філе, індичку або рибу, бажано у вареному чи запеченому вигляді.

5. Морозиво

Морозиво дійсно охолоджує, але лише на кілька хвилин. Холод викликає короткочасне звуження судин, після чого тіло починає активно грітися, щоб відновити баланс. Результатом цього може стати тепловий дискомфорт і ймовірність спазмів шлунка, особливо після надто холодної їжі чи напоїв.

Що їсти у спеку

У жаркі дні віддавайте перевагу легкозасвоюваній, багатій на воду їжі: овочеві салати з олією або йогуртом; холодні супи (окрошка, гаспачо, холодник); натуральні йогурти без цукру; кавуни; огірки; полуниця; зелень; листові овочі та інші.

Не забувайте пити достатньо рідини, щонайменше 1,5-2 літри води щодня. Ідеально підходять негазована вода, настої м’яти, лимона, легкі трав’яні чаї.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про найгірший напій для здоров’я у спеку.

Також "Коментарі" писали про найгіршу помилку, яку ви можете зробити, якщо "згорите" на сонці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини