Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Цинк — мікроелемент, який грає одну з найважливіших функцій в організмі людини, тому його дефіцит може викликати ряд порушень. Медики розповіли, чому важливо заповнювати запас цієї речовини в організмі.
(фото з відкритих джерел)
Фахівці відзначають, що цинк виконує безліч функцій, зокрема регулює понад 300 ферментів, бере участь у формуванні імунної відповіді, забезпечує нормальне функціонування мозку, а також підтримує здоров'я кісткової системи. При нестачі цієї речовини можуть спостерігатися такі симптоми: зниження лібідо, запалення в суглобах, втрата пружності шкіри, гормональний дисбаланс, ослаблення імунної системи, набір ваги та інше.
Дефіцит цинку в організмі може привести до порушення росту, в тому числі у внутрішньоутробному періоді (зниження лінійного росту і маси тіла), порушень в імунній системі (при нестачі цинку виявляється підвищена схильність до пневмоній, діареї й т.д.), а ще до макулярної дегенерації (з віком кількість цинку в сітківці зменшується, що також є однією з передумов до погіршення центрального зору).
Крім того, недолік цього мікроелемента погіршує настрій, знижує апетит і збільшує тривалість загоєння ран.
Експерти кажуть, що для поповнення запасу цинку свій раціон необхідно збагатити яловичиною, морепродуктами, птицею, насінням гарбуза і кунжуту.
Нагадаємо, експерти розповіли, що навіть в значних дозах вітамін С і цинк не зможуть забезпечити пацієнтові швидке одужання від коронавірусу. Хоча в Мережі про ці речовини існує чимало міфів.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, в яких трьох продуктах міститься найбільше цинку.
Новини