Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Вітамін А або ретинол — один з життєво важливих і необхідних нашому організму вітамінів, який належить до групи жиророзчинних. Які важливі функції він виконує і в яких продуктах його шукати?
Вітамін А (фото з відкритих джерел)
Експерти відзначили, що харчовими джерелами вітаміну А є продукти тваринного походження і риба, де він зустрічається головним чином у вигляді складних ефірів. У рослинній їжі, особливо у свіжих овочах (морква, гарбуз, шпинат та інші) і фруктах (шипшина, апельсин, абрикос) присутні провітаміни А — каротини, які в організмі зазнають окислювального розщеплення в печінці й слизовій оболонці кишківника до ретинолу.
Основні функції вітаміну А:
— є найважливішим компонентом антиоксидантного захисту організму;
— стимулюють реакції клітинного імунітету, зокрема, збільшують активність Т-кілерів;
— є антиканцерогенними, через те, що при його нестачі в організмі збільшується ризик розвитку злоякісних захворювань;
— стимулює імунітет, підвищує стійкість до інфекцій, використовується для лікування шкірних розладів. Рекомендовані добові норми вітаміну А є предметом дискусії, вони коливаються в різних країнах від 600 до 1000 мкг.
При дефіциті вітаміну А страждає насамперед зір, спостерігається сухість рогової оболонки очей, порушення темнової адаптації та розвивається ксерофтальмія ( "куряча" сліпота).
Нагадаємо, що коли мова заходить про корисні для організму речовини, то справжньою класикою є вітамін С. Втім, мало хто знає, що у великих дозах він може заподіяти здоров'ю значної шкоди.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, при яких захворюваннях корисний вітамін А.
Новини