Рубрики
МЕНЮ
Кравцев Сергей
Вчені з Державного університету Сан-Дієго (США) зробили важливе відкриття: регулярне вживання полуниці в рази підвищує антиоксидантний захист організму та покращує пам'ять. Результати цього важливого дослідження опубліковані в науковому виданні Nutrition, Metabolism та Cardiovascular Diseases (NCDM).
Полуниця. Фото: з відкритих джерел
У масштабному експерименті взяли участь люди 65 , які мали проблеми із зайвою вагою. Важливо, що у момент початку експерименту у піддослідних був проблем із пам'яттю, серцем і судинами. Вчені поділили добровольців на дві групи. Однією групі давали плацебо, інша отримувала спеціально розроблений сублімований полуничний напій – смузі.
Полуничний напій, який пили учасники експерименту, містив підвищену концентрацію поліфенолів – потужних антиоксидантних сполук, які захищають клітини від пошкоджень, спричинених вільними радикалами, та ефективно борються із запальними процесами в організмі. Слід зазначити, що доза сублімованої полуниці у напої була ретельно розрахована та відповідала двом стандартним порціям свіжих ягід.
Експеримент тривав вісім тижнів, протягом цього часу випробувані регулярно проходили комплексне тестування когнітивних функцій та складали кров для детального лабораторного аналізу.
Після отримання результатів дослідження вчені зробили шокуючі висновки про користь полуниці. У піддослідних, які пили полуничний смузі протягом восьми тижнів, спостерігалося помірне підвищення швидкості когнітивної обробки інформації та зниження артеріального тиску систоли.
Однак найбільш значним ефектом стало суттєве підвищення антиоксидантного захисту організму від дії вільних радикалів, що спричиняють рак. Крім того, у учасників групи, які отримували полуницю, помітно покращилася епізодична пам'ять – найважливіша функція мозку, яка відповідає за фіксацію та відтворення особистих подій та вражень.
Читайте також на порталі "Коментарі" — що буде, якщо їсти полуницю щодня.
Новини