Головна Новини Здоров'я фармація Зупинка дихання, параліч та висока смертність: що потрібно знати про загрози інфекцій та вакцинацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Зупинка дихання, параліч та висока смертність: що потрібно знати про загрози інфекцій та вакцинацію

Міфи та правда про вакцинацію

13 вересня 2024, 12:48
Поділіться публікацією:

Вакцинація викликає занепокоєння в українців, чимало громадян відмовляються робити щеплення дітям. Про міфи та факти про вакцинацію повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Київського міського центру контролю та профілактики хвороб.

Зупинка дихання, параліч та висока смертність: що потрібно знати про загрози інфекцій та вакцинацію

Вакцинація. Ілюстративне фото

Як вакцина впливає на імунітет

Інфекційні хвороби впливають на імунітет значно більше, ніж щеплення. Вакцини містять ослаблені або вбиті збудники, їхні аналоги або продукти життєдіяльності, що є достатнім для вироблення організмом антитіл без шкоди для здоров'я. 

Найкращий захист від інфекцій

Обираючи природній шлях набуття імунітету — просто перехворіти, можна наразитися на значну і навіть смертельну небезпеку. Наприклад, це може бути зупинка дихання в немовлят, хворих на кашлюк, або параліч після поліомієліту. Після перенесеного правця розвивається природний імунітет, але летальність становить до 80%.

Як захистити немовля

Важливим для здоров'я дитини є материнське молоко. Поживні речовини та антитіла, які містяться в ньому, допоможуть організму дитини сформувати міцну імунну систему. Однак тривалість цього коротка і воно не замінить щеплень проти небезпечних інфекцій, таких як кір, поліомієліт, дифтерія, кашлюк, правець тощо.

Як вакцинуватися при наявності хронічних хвороб

Люди, а надто діти, з хронічними захворюваннями, астмою чи діабетом, мають підвищений ризик тяжкого перебігу інфекцій. Крім того, вони більш чутливі до власне інфекцій. Саме тому їм вакцинація потрібна в першу чергу.

Лікарі зазначають, що ускладнення від інфекцій несуть набагато вищий ризик, ніж реакцій після щеплення. 

Варто пам'ятати, що після щеплення можуть виникати незначні реакції, як біль у місці ін’єкції чи температура, але ризик серйозних ускладнень після хвороб у невакцинованих набагато вищий. Наприклад, кір викликає серйозні порушення у 5% невакцинованих хворих, тоді як імовірність тяжких реакцій після щеплення — один на мільйон.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, чому курцям загрожує втрата кінцівки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини