Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Є продукти, які не можна приймати разом з антибіотиками, тому що вони можуть негативно вплинути на ефективність препарату. Лікар-кардіолог Катерина Амосова розповіла, від чого слід відмовитися на час лікувального курсу.
які продукти не можна вживати з антибіотиками (фото з відкритих джерел)
Спеціаліст зазначила, що мова йде не тільки про алкогольні напої або цитрусові, зокрема грейпфрут, який підсилює дію деяких ліків, але і багатьох інших продуктів, які люди вважають своїми "помічниками".
За словами лікаря, на час прийому окремих антибіотиків (тетрацикліну, доксацикліну і ципрофлоксацину) слід обмежити в раціоні молочні продукти (твердий сир, молоко, йогурт), тому що вони перешкоджають їх всмоктуванню в шлунку. Щоб уникнути негативної реакції, потрібно розмежувати час вживання антибіотиків і цих продуктів, наприклад, приймайте препарат за один-два годину до вживання "молочки".
Крім цього, небезпечними при взаємодії з антибіотиками будуть ферментовані продукти: копченості, сухофрукти, авокадо, банани, квашенина. Річ у тому, що в їх складі є тирамін — природний біорегулятор, а інгібітори моноаміноксидази (ліки проти депресії, хвороб і Альцгеймера) здатні зменшити його розщеплення в організмі, тим самим підвищивши його рівень, а це загрожує різким підвищенням тиску. Той же механізм дії з тираміном властивий і антибіотику лінезоліду.
Ще експерт зазначила зелені овочі (шпинат, петрушку), які багаті на вітамін К. Їх не можна вживати, наприклад, разом з варфарином — антикоагулянтом непрямої дії, тому що вони гальмують його ефект.
У списку продуктів, які "не дружать" з антибіотиками виявилася і кава. Деякі препарати (ципрофлоксацин, норфооксацін, еноксацин) здатні підсилити дію кофеїну на організм, в результаті можуть виникнути головні болі, безсоння і т. д.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як відновити кишківник після антибіотиків.
Новини