Головна Новини Здоров'я фармація З якими продуктами можна поєднувати антибіотики
commentss НОВИНИ Всі новини

З якими продуктами можна поєднувати антибіотики

Лікар Катерина Амосова розповіла, які продукти «не дружать» з антибіотиками

6 квітня 2021, 09:55 comments1184
Поділіться публікацією:

Є продукти, які не можна приймати разом з антибіотиками, тому що вони можуть негативно вплинути на ефективність препарату. Лікар-кардіолог Катерина Амосова розповіла, від чого слід відмовитися на час лікувального курсу.

З якими продуктами можна поєднувати антибіотики

які продукти не можна вживати з антибіотиками (фото з відкритих джерел)

Спеціаліст зазначила, що мова йде не тільки про алкогольні напої або цитрусові, зокрема грейпфрут, який підсилює дію деяких ліків, але і багатьох інших продуктів, які люди вважають своїми "помічниками".

За словами лікаря, на час прийому окремих антибіотиків (тетрацикліну, доксацикліну і ципрофлоксацину) слід обмежити в раціоні молочні продукти (твердий сир, молоко, йогурт), тому що вони перешкоджають їх всмоктуванню в шлунку. Щоб уникнути негативної реакції, потрібно розмежувати час вживання антибіотиків і цих продуктів, наприклад, приймайте препарат за один-два годину до вживання "молочки".

Крім цього, небезпечними при взаємодії з антибіотиками будуть ферментовані продукти: копченості, сухофрукти, авокадо, банани, квашенина. Річ у тому, що в їх складі є тирамін — природний біорегулятор, а інгібітори моноаміноксидази (ліки проти депресії, хвороб і Альцгеймера) здатні зменшити його розщеплення в організмі, тим самим підвищивши його рівень, а це загрожує різким підвищенням тиску. Той же механізм дії з тираміном властивий і антибіотику лінезоліду.

Ще експерт зазначила зелені овочі (шпинат, петрушку), які багаті на вітамін К. Їх не можна вживати, наприклад, разом з варфарином — антикоагулянтом непрямої дії, тому що вони гальмують його ефект.

У списку продуктів, які "не дружать" з антибіотиками виявилася і кава. Деякі препарати (ципрофлоксацин, норфооксацін, еноксацин) здатні підсилити дію кофеїну на організм, в результаті можуть виникнути головні болі, безсоння і т. д.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як відновити кишківник після антибіотиків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини