Головна Новини Здоров'я фармація До чого веде повальний прийом антибіотиків: загрозливий прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого веде повальний прийом антибіотиків: загрозливий прогноз

За прогнозами експертів, у 2050 році через явище антибіотикорезистентності ми можемо побачити, як помирають від пневмонії наші онуки

2 грудня 2020, 19:49
Поділіться публікацією:

Люди масово приймають антибіотики, "виписуючи" самотужки собі рецепти на них. Життя в постантибіотикову еру віщує, що людству доведеться забути про багато досягнень медицини, адже без антибіотиків навіть найпростіші операції знову стануть смертельно небезпечними. Про це йдеться у повідомленні Центру громадського здоров’я України в Facebook.

До чого веде повальний прийом антибіотиків: загрозливий прогноз

Фото з відкритих джерел

Так, трильйони бактерій, які нас оточують, це одноклітинні організми, одні з перших форм життя на нашій планеті. Є корисні та шкідливі бактерії, що можуть викликати як легку недугу, так і смертельну епідемію. Наприклад, в середні віки епідемія чуми забрала життя 25 мільйонів людей. Тоді як зараз навіть це страшне захворювання можна вилікувати антибіотиками, як і бактеріальні пневмонії чи менінгіти.

Але дуже швидко ми почали сприймати прорив як дещо належне, наголошують експерти. Прийом антибіотиків без призначення лікаря або нехтування рекомендаціями медиків можуть мати важкі наслідки – прискорити таке явище як антибіотикорезистентність.

"Антибіотикорезистентність — це стійкість бактерій до  антибактеріального препарату, який має їх знищити. Чим частіше ми вживаємо антибіотики, тим швидше виникає цей процес", — йдеться у повідомленні ЦГЗ.

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, якщо нічого не вдіяти вже зараз, то до 2025 року більша частина протимікробних препаратів втратить свою ефективність.

"Лікування отиту, циститу більше не обмежаться прийомом ліків. А акушерам варто буде згадати, як приймати важкі пологи без кесаревого розтину. Бо операція загрожуватиме породіллі смертельною інфекцією", — пояснюється у повідомленні.

Більше того, вже у 2050 році антибіотикорезистентність може забирати до 10 мільйонів життів щороку. Це означає, кажуть у ЦГЗ, що ми можемо побачити, як помирають від пневмонії наші онуки.

Нагадаємо, медики назвали продукти, які не можна вживати в їжу після антибіотиків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини