Головна Новини Здоров'я наше тіло Яка звичка позначається на психіці гірше, ніж недосипання
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка звичка позначається на психіці гірше, ніж недосипання

Дослідники розповіли, за допомогою якої звички ми свідомо руйнуємо своє ментальне та фізичне здоров'я

31 січня 2022, 23:40
Поділіться публікацією:

Від режиму дня залежать наш настрій, працездатність, а ще він впливає на розвиток різних патологій. Вчені розповіли, як ми свідомо руйнуємо своє ментальне та фізичне здоров'я.

Яка звичка позначається на психіці гірше, ніж недосипання

Що шкодить психіці (фото з відкритих джерел)

Щоб добре почуватися, не страждати від головного болю, перепадів настрою, бути працездатним, потрібно добре висипатися. Коли ми лягаємо в ліжко в той час, коли організму найзручніше (між 22 і 23 годинами), то ми заводимо свій "гормональний годинник". У різні часи доби виробляються різні гормони — тут все чітко за розкладом. І якщо цього розкладу дотримуватися, то можна значно покращити якість життя, каже врач-ендокринолог Зухра Павлова.

Важливо не тільки спати по 7-8 годин, а й лягати в один і той же час, з'ясували вчені з університету Мічігану. Вони провели дослідження, після якого дійшли висновку: люди, які постійно лягають спати не за режимом, частіше страждають від депресії та інших проблем із психікою.

Під час експерименту вчені протягом 100 днів аналізували режими сну понад 2000 лікарів-стажистів. Смарт-пристрій на зап'ясті кожного випробуваного відстежував час сну та іншу активність як до, так і після початку стажування. Вчені враховували, коли людина лягала, скільки спала, наскільки її сон був глибоким, коли вона прокидалась і який настрій у неї був наступного дня.

Учасники дослідження також записували свій настрій за допомогою програми та кожні три місяці проходили оцінку стану здоров'я. Потім вчені порівняли результати "до" та "після" стажування. З'ясувалося, що нерегулярний час сну та неспання в рази збільшує ризик розвитку депресії й може бути небезпечнішим, ніж недосипання.

Взаємозв'язок між проблемами з психікою та збитим режимом дня був відзначений і в дослідженнях минулих років. Від цього страждають люди з різних країн. Так, згідно з опитуваннями, 57% жителів США старше 40 років довго засинають і важко прокидаються, а 46% наступного дня почуваються втомленими та пригніченими.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що недосипання позбавляє нас найважливішого вміння.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини