Головна Новини Здоров'я наше тіло Як збити температуру: чому не можна обтиратися спиртом - роз‘яснення від МОЗ
commentss НОВИНИ Всі новини

Як збити температуру: чому не можна обтиратися спиртом - роз‘яснення від МОЗ

У міністерстві охорони здоров’я українців розповіли, як правильно знижувати температуру тіла і попросили забути про "бабусині" методи

10 січня 2022, 10:09 comments1278
Поділіться публікацією:

Серед українців досить поширений такий спосіб зниження високої температури тіла, як обтирання спиртом або розчином оцету. Проте лікарі давно зауважують, що такі методи є вкрай небезпечними для здоров’я хворого., а особливо дітей. Тому в українському міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) розповіли про усі небезпеки такого "бабусиного методу", аби в період піку зараження грипом, коронавірусом та ГРВІ, українці не створювали собі зайвих проблем. Про це передає портал "Коментарі".

Як збити температуру: чому не можна обтиратися спиртом - роз‘яснення від МОЗ

Обтирання спиртом і оцетом при високій температурі. Фото з відкритих джерел

В першу чергу у МОЗ нагадують, що температуру не потрібно збивати до позначки у 38,5. Якщо ж хворий лихоманить, то ні в якому разі не потрібно обтирати його спиртовим розчином. Адже у суспільстві є міф, що такий спосіб допомагає знизити температуру. Однак насправді може призвести до опіків і додаткового нагріву тіла.

"Після нанесення на шкіру, спирт починає швидко випаровуватись. Спочатку це викликає відчуття охолодження, але це лише відчуття. Тому що внутрішня температура не спадає. До того ж обтирання шкіри спиртом може спричинити озноб і тремтіння: так організм сигналізує, що вам занадто холодно. І тому він буде змушений ще підвищувати температуру тіла", — пояснюють у МОЗ.

Ні за яких обставин такий метод не можна застосовувати для дітей. Спирт (як і оцет) є токсичним і може всмоктуватись у шкіру. Це в результаті призводить до опіків, алергій та дерматитів.

"Краще пити достатньо чистої води кімнатної температури. Так організм не відчуватиме зневоднення і вироблятиме достатньо поту для природного охолодження усього тіла. Якщо температура не спадає природньо — звертайтесь до сімейного лікаря і приймате відповідні медикаменти", — радять у міністерстві.

Нагадаємо, найкраще температуру знижують ліки на основі парацетомолу, ібупрофену, а ацетилсаліцилова кислота протипоказана дітям до 12 років.

Читайте також: Комаровський розповів, як впоратися з підвищеним тиском та назвав його помилковий симптом



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини