Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Фахівці провели детальний аналіз численних досліджень, що дозволило отримати більш повне уявлення про переваги та недоліки вживання кави. Однією з основних переваг є покращення функціонування серцево-судинної системи.
Вживання кави. Фото: з відкритих джерел
Згідно з дослідженнями, середня чашка кави містить більше поліфенольних антиоксидантів, ніж какао чи чай (як чорний, так і зелений). Зокрема, йдеться про хлорогенову та кавову кислоту, які захищають клітини від ушкоджень і окислювального стресу, тим самим сповільнюючи процеси старіння.
Крім того, регулярне вживання кави покращує кровообіг і стимулює роботу печінки, що особливо корисно навіть при гепатиті. Інші позитивні ефекти включають зниження ризику серцево-судинних захворювань, інсультів, захворювань нирок, діабету та хронічних хвороб дихальних шляхів.
Одним із важливих результатів дослідження є те, що вивчення групи людей із 10 європейських країн показало: любителі кави мали на 25% менше шансів померти протягом 16 років спостереження.
Проте є й недоліки, серед яких – ризик розвитку залежності через надмірне споживання, а також небезпека передозування. Це може призвести до перезбудження, негативного впливу на наднирники та симптомів, таких як головний біль, тривога, дратівливість і втома.
Інші проблеми включають нудоту, блювоту та діарею. Кофеїн може погіршити симптоми гастроезофагеальної рефлюксної хвороби, що проявляється печією, відрижкою та нудотою.
Крім того, напій впливає на м’язи, гормони, нейротрансмітери та нервову систему. Ці ефекти можуть бути особливо вираженими у людей із цукровим діабетом або захворюваннями серця. Змішування кави з вершками і цукром може призвести до надлишку калорій, що ускладнює процес схуднення. Найкраще додавати стевію для зменшення калорійності.
Як вже писав портал "Коментарі", фахівцям за час проведення масштабного дослідження вдалося встановити, які способи приготування напою, що бадьорить, є корисними, а які – шкідливі для здоров'я людини.
Новини