Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Одним із найцінніших людських сенсорних механізмів називають зір. Однак люди часто нехтують здоров'ям очей і інколи навіть не усвідомлюючи, що харчування впливає не здоровя очей та гостроту зору. Деякі продукти щоденного вжитку можуть поступово погіршувати зір, призводити до запалення, порушення кровообігу та навіть незворотних захворювань очей.
Зір. Ілюстративне фото
Прості вуглеводи, які містяться у білому хлібі, макаронах з очищеного борошна, солодощах, швидко підвищують рівень цукру у крові. Такий стан спричиняє окислювальний стрес і пошкодження дрібних судин сітківки. Це своєю чергою небезпечно розвитком діабетичної ретинопатії та вікової макулярної дегенерації (AMD).
Надмірна кількість натрію надзвичайно шкідлива для очей. Надмірне вживання солі призводить до гіпертонії, яка, своєю чергою, спричиняє пошкодження судин очей. Цей стан характеризується розмитим зором або його втратою. Тож варто уникати вживання оброблених м'ясних виробів, консервів, готових супів та снеків, адже в них часто міститься надмірна кількість натрію.
Спричиняють запалення та підвищують рівень “поганого” холестерину трансжири, що містяться в смаженій їжі, маргарині та фастфуді. Це негативно впливає на кровообіг у сітківці та макулі, підвищуючи ризик AMD та катаракти.
Надмірна кількість глюкози шкодить судинам очей. Багато цукру містять солодкі газовані напої, енергетики та соки з доданим цукром. Постійні скачки рівня цукру можуть спричинити набряки, порушення зору та розвиток катаракти через накопичення сорбітолу в кришталику ока.
Штучні добавки, які містяться у фастфуді, напівфабрикатах та продуктах з консервантами, можуть спричиняти запалення та порушення метаболізму. Це створює додаткове навантаження на очі, особливо в умовах дефіциту антиоксидантів.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, які продукти допоможуть зберегти зір.