Головна Новини Здоров'я наше тіло Вчені зруйнували великий міф про вино: люди у це вірили роками
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені зруйнували великий міф про вино: люди у це вірили роками

Дослідження показало, що вино не знижує ризик розвитку раку, а сам алкоголь у будь-якому вині діє як канцероген.

15 квітня 2025, 14:52 comments1876
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Протягом багатьох років червоне вино славилося як напій із нібито захисними властивостями проти раку. У центрі цієї ідеї перебував ресвератрол — антиоксидант, що міститься у виноградній шкірці. Його вважали "секретним інгредієнтом", який надає червоному вину унікальну користь для здоров’я, однак вчені зруйнували цей міф.

Вчені зруйнували великий міф про вино: люди у це вірили роками

Вчені розвінчали міф про користь вина. Фото з відкритих джерел

Команда дослідників зі Школи громадської охорони здоров’я Університету Брауна провела масштабний аналіз 42 наукових робіт, у яких взяли участь 96 тис. людей. Їхній висновок свідчить, що вино немає особливих захисних властивостей щодо раку. Крім того, вино містить етанол — речовину, яка перетворюється в організмі на канцерогенний ацетальдегід.

"Ми хотіли краще зрозуміти вплив споживання вина на ризик розвитку раку та перевірити, чи справді червоне вино є більш здоровим вибором, ніж біле", — пояснює співавтор дослідження Юнюн Чо.

Результати показали, що вживання будь-якого вина не знижує ймовірність розвитку онкологічних захворювань. При цьому як червоне, так і біле вино однаково підвищують ризик раку через вміст алкоголю. За даними Міжнародного агентства з дослідження раку, у 2020 році приблизно 4,1% з усіх нових 741 тис. випадків раку у світі були пов’язані з вживанням алкоголю.

Також вчені зруйнували міф про користь ресвератролу. Червоне вино містить більше ресвератролу, яке утворюється завдяки ферментації шкірки винограду. У лабораторних умовах ця сполука дійсно демонструє здатність пригнічувати ріст ракових клітин, включно з клітинами раку грудей, шкіри та простати. Саме ці експерименти дали поштовх популярності теорії про "користь" червоного вина.

Однак у реальних умовах організм людини дуже швидко розщеплює ресвератрол, і лише незначна його кількість потрапляє в кров. Дослідники підрахували, що такої кількості недостатньо, щоб отримати позитивний ефект, який спостерігається у лабораторії.

Вчені приходять до висновку, що незалежно від кольору та сорту, вино залишається алкогольним напоєм, а його регулярне вживання пов'язане з підвищеним ризиком розвитку онкологічних захворювань.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що станеться з організмом, якщо щодня пити алкоголь впродовж місяця.

Також "Коментарі" писали про те, чому Дональд Трамп не вживає алкоголь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини