Головна Новини Здоров'я наше тіло Вчені з'ясували, з якою частотою оновлюється наш організм
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені з'ясували, з якою частотою оновлюється наш організм

У дорослої людини приблизно 100 трильйонів клітин

20 листопада 2020, 00:30
Поділіться публікацією:

Організм людини — складна біологічна система, в якій всі органи та підсистеми пов'язані між собою і взаємодіють. Вчені в ході масштабного дослідження з'ясували, з якою частотою клітини організму оновлюються, адже у кожного органу свій цикл регенерації.

Вчені з'ясували, з якою частотою оновлюється наш організм

фото з відкритих джерел

Фахівці відзначили, що найчастіше оновлюються клітини головного мозку, які відповідають за когнітивні навички (навчання, мислення, пам'ять і т. д.). Чим більше людина вивчає нової інформації, тим динамічніше відбувається процес регенерації її клітин.

Друге місце по частоті оновлень займає кров, її клітини оновлюються за 120-150 діб. Кров складається з еритроцитів, лейкоцитів і інших компонентів, які відрізняються за своєю структурою і виконують різні функції.

На третьому місці — шкіра. Епідерміс — верхній її шар оновлюється за пару тижнів. Але цей процес відбувається поступово і непомітно. Лише з віком він злегка сповільнюється.

Клітини слизової оболонки шлунка замінюються протягом 3-5 днів. Що стосується печінки, то її клітини регенерують за 1-1,5 року. При втраті понад 70% гепатоцитів, орган може оновитися за 3-4 місяці. А ось на повне відновлення кісткової тканини потрібно 7-10 років.

Серце оновлюється повільніше інших. В середньому за один рік відновлюється тільки 1% клітин.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, в які міфи про жіночий організм всі досі вірять.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини