Головна Новини Здоров'я наше тіло Вчені попереджають про складне захворювання печінки: що варто знати
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені попереджають про складне захворювання печінки: що варто знати

Неалкогольну жирову хворобу печінки діагностують у 25% населення земної кулі

19 травня 2021, 18:11
Поділіться публікацією:

Печінка є одним із найбільш вразливих органів у людському організмі. Все тому, що саме їй доводиться реагувати на будь-які подразники, включаючи алкогольний і медикаментозний вплив, а також надлишок шкідливої їжі.

Вчені попереджають про складне захворювання печінки: що варто знати

Від неалкогольної жирової хвороби печінки страждає 25% населення Землі. Фото з відкритих джерел

Як інформують представники компанії Sanofi, більшості людей слід звернути увагу на функціонування печінки, адже її робота може погіршитися через таке захворювання, як НАЖХП.

Ця дивна абревіатура розшифровується дуже просто. Неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖХП) діагностують у чверті населення всієї Землі. Вже сама назва захворювання натякає, що воно не пов'язане із вживанням різних високоградусних напоїв.

Головна проблема НАЖХП — значне скупчення жирів. Дослідники зазначають, що прогресуванню захворювання "допомагає" ніщо інше, як нинішній спосіб життя більшості людей. Поїдання продуктів із високим вмістом цукру, велика кількість калорійної і жирної їжі, відмова від спорту або й просто недостатня фізична активність — усе це може спровокувати неалкогольну жирову хворобу печінки.

Попри те, що подібні фрази здаються загальними і не дуже стимулюють до змін, звернути увагу на стан власної печінки дійсно варто. Усе тому, що НАЖХП у західних країнах нерідко потрапляє до переліку найчастіших причин необхідності пересадки печінки. А це, як відомо, справа витратна і дуже непроста.

Вчені попереджають про складне захворювання печінки: що варто знати - фото 2

Представники Sanofi стверджують, що нині, у коронавірусну пандемію, коли карантини і локдауни ще більше обмежують людей у пересуваннях, відсоток захворюваності НАЖХП додатково зріс. Також кількість страждаючих від хвороби пацієнтів регулярно збільшується під час різних свят, які так полюбляє народ.

Вчені зазначають, що НАЖХП — досить підступне захворювання. Печінка здатна роками справлятися з будь-яким дискомфортом самостійно, не "вказуючи" на наявність певних проблем. Однак якщо хворобу таки діагностують, разом із нею зазвичай виявляється цілий "букет" інших.

Медична статистика демонструє, що люди, які страждають від НАЖХП, також часто скаржаться на діабет другого типу (23%), метаболічний синдром (43%), ожиріння (51%) та інші захворювання.

Як і у будь-якої іншої медичної проблеми, неалкогольна жирова хвороба печінки має свою групу людей із ризик-факторами. Якщо у вас є гіпертонія або діабет, зайва вага чи значна кількість жиру в районі живота, варто звернутися до лікаря.

Серед інших моментів, які можуть спровокувати НАЖХП, виділяють неправильне харчування, поєднане з малорухливим способом життя, і клімактеричний вік у жінок.

Вчені попереджають про складне захворювання печінки: що варто знати - фото 3
Вчені попереджають про складне захворювання печінки: що варто знати - фото 4


Цікаво, що першими симптомами будь-якого захворювання печінки можуть бути досить звичайні втома, порушення сну або підвищена роздратованість.

Медики давно говорять, що найкращим способом боротьби з хворобами є їх рання профілактика. Для того, щоб уберегти печінку від непотрібних "переживань", лікарі рекомендують переглянути щоденний раціон, додавши корисних продуктів (як мінімум, збільшити кількість овочів і фруктів), а також підтримувати водний баланс. Варто обмежити вживання нікотину і алкоголю, натомість розпочавши заняття спортом.

До слова, якщо у вас сидяча робота, то робіть перерви кожні півгодини — це також впливає на обмін речовин у печінці.

Медикаментозно цей орган можна підтримати окремими природними фосфоліпідами. Однак такі ліки вам може прописати винятково лікар після детальної консультації.

Будьте уважні до власного організму і, звісно, здорові!

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чи можна "передбачити" розвиток окремих хвороб, знаючи власну групу крові.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, яке захворювання може розвинутися у людини, подолавшої COVID-19.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Sanofi
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини