Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Розмарин — відома і цінна трав'яна пряність, яку часто додають в м'ясні та рибні страви, а також закуски й супи. Але мало хто знає, що вона володіє цінними корисними властивостями, зокрема покращує когнітивні функції.
Яка спеція допомагає поліпшити пам'ять (фото з відкритих джерел)
Команда дослідників на чолі з Марком Моссом перевірила, як ефірні олії розмарину впливають на роботу людського мозку. В ході експерименту вони з'ясували, що у людей, які періодично вдихали аромат прянощі, покращилася пам'ять. Це продемонстрували результати тестування, яке проходили добровольці експерименту.
Друге дослідження також показало, що розмарин сприяє поліпшенню цієї когнітивної функції. Стан людей з хворобою Альцгеймера (найбільш поширений тип деменції, — прим. авт.) і старечого недоумства значно покращився від процедури вдихання аромату цієї спеції.
Експерти також відзначають, що розмарин має здатність зменшувати вираженість запальних процесів, больових відчуттів, стимулює кровообіг і зміцнює імунну систему. Також пряність допомагає очищати організм від шлаків та токсинів, запобігаючи його передчасному старінню.
Нагадаємо, що багато спеції широко використовуються не тільки в кулінарії, але і в медичних цілях. Експерти виділили серед них три основні, які мають протизапальний ефект і можуть в деяких випадках замінити лікарські препарати.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що певні продукти, включаючи деякі трави та спеції, містять фітохімічні речовини, які можуть впливати на наш організм, допомагаючи боротися з раком. Дізнайтеся в нашому матеріалі про п'ять трав і спецій, які містять ці речовини.
Новини