Головна Новини Здоров'я наше тіло Солодке покращує роботу мозку: чи правда це
commentss НОВИНИ Всі новини

Солодке покращує роботу мозку: чи правда це

Як солодке впливає на роботу мозку

сьогодні, 12:14
Поділіться публікацією:

Солодке, зокрема цукор, є невід'ємною частиною нашого раціону. Проте, його вплив на роботу мозку викликає багато дискусій серед науковців. Дослідження показують, що цукор може мати як позитивні, так і негативні наслідки для когнітивних функцій. Портал “Коментарі” повідомляє, спираючись на дані двох авторитетних медичних організацій, як саме цукор впливає на мозок. 

Солодке покращує роботу мозку: чи правда це

Ілюстративне фото

Позитивний вплив цукру на мозок

Цукор, а точніше глюкоза, є основним джерелом енергії для мозку. За даними Гарвардської медичної школи, мозок використовує приблизно половину всієї енергії, що надходить з цукру. Глюкоза необхідна для підтримки нормальної роботи нейронів та вироблення нейромедіаторів, які забезпечують зв'язок між клітинами мозку. Недостатня кількість глюкози може призвести до порушення когнітивних функцій, таких як пам'ять, увага та навчання.

Дослідження також показують, що короткочасне підвищення рівня глюкози може покращити когнітивні функції. Наприклад, вживання глюкози перед виконанням складних завдань може підвищити продуктивність та покращити пам'ять. Це пояснюється тим, що мозок потребує більше енергії під час інтенсивної розумової діяльності.

Негативний вплив цукру на мозок

Однак, надмірне споживання цукру може мати серйозні негативні наслідки для мозку. У Центрі з контролю та профілактики захворювань (CDC) попереджають, що високий рівень цукру в крові може пошкоджувати кровоносні судини мозку, що призводить до зниження постачання кисню та поживних речовин до мозкових клітин. Це може спричинити проблеми з пам'яттю, мисленням та навіть призвести до розвитку судинної деменції.

Крім того, надмірне споживання цукру пов'язане з підвищеним ризиком розвитку діабету, який також негативно впливає на мозок. Діабет може призвести до гіпоглікемії (низького рівня глюкози в крові), що викликає втрату енергії для мозкової діяльності та погіршення когнітивних функцій. Довготривалий діабет може спричинити атрофію мозку та розвиток судинних захворювань, що ще більше ускладнює роботу мозку.

Тож можна зазначити, що цукор може і допомогти, і завдати значної шкоди. Головне — знати міру. 

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, як нестача сну вбиває організм.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини