Головна Новини Здоров'я наше тіло Що буде, якщо довго не чистити зуби: нове дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде, якщо довго не чистити зуби: нове дослідження

Пам'ятайте, що зуби потребують постійного догляду

16 березня 2021, 07:50 comments1199
Поділіться публікацією:

Здорові зуби — це результат щоденного догляду і гігієни порожнини рота. Але є люди, які забувають регулярно чистити зуби, не розуміючи, якими серйозними наслідками це може обернутися.

Що буде, якщо довго не чистити зуби: нове дослідження

Що відбувається, якщо не чистити зуби / фото: MiSmile

Фахівці провели нове дослідження, участь в якому взяло 40 осіб. У добровольців був гінгівіт (запальний процес в тканинах ясен, — прим. авт.) різного ступеня. Спочатку їх попросили протягом трьох тижнів ретельно стежити за гігієною свого рота і було помітно, що запалення ясен почалося проходити. Потім учасників попросили на чотири тижні перестати чистити зуби, і звичайно ж, запалення знову почало проявлятися.

Протягом експерименту дослідники брали у добровольців аналізи мікробіому їх порожнини рота, щоб вивчити склад бактерій. Вони з'ясували, що через 24-72 години після відмови від чищення зубів у роті почали скорочувати кількість корисних бактерій, а в зубному нальоті бетаїна — речовини, яка захищає клітинні мембрани й прискорює процеси перетравлення їжі. Відповідно, кількість шкідливих бактерій збільшувалася, тому запалення ясен загострювалося.

Фахівці також помітили "старіння" мікробіому порожнини рота. За чотири тижні, коли добровольці не чистили зуби, зміни, які відбулися в їх ротової порожнини, відповідали "старінню" мікробіому приблизно на рік.

Нагадаємо, що є продукти, які сприяють зміцненню і відбілюванню зубів, а є такі, що навпаки, псують їх білизну і призводять до розвитку карієсу.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що зуби не можна чистити відразу після прийому їжі. Чому так, дізнайтеся в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини