Головна Новини Здоров'я наше тіло Популярний вітамін загрожує чоловікам раком простати: ризик зростає на 17%
commentss НОВИНИ Всі новини

Популярний вітамін загрожує чоловікам раком простати: ризик зростає на 17%

Вітаміни корисні, а отже зайвими не будуть, – вважає дехто і починає приймати їх на свій розсуд. Насправді ж безконтрольний прийом часом шкоди завдає більше, ніж користі. А може мати навіть фатальні наслідки

25 липня 2023, 19:15 comments2759
Поділіться публікацією:

Популярний вітамін загрожує чоловікам раком простати: ризик зростає на 17%

Передозування вітаміном Е нічого гарного не обіцяє (фото з відкритих джерел)

Якщо бракує вітамінів А, В, С, Е, цинку, магнію тощо організм втрачає сили, імунітет і дозволяє хворобам руйнувати себе. Прийом вітамінів допомагає усунути проблему. Однак часто ми призначаємо їх собі самі, коли дефіциту немає. І відбувається банальне передозування. Деякі вітаміни в такому разу просто вимиваються з організму і шкоди не заподіюють. Але не всі.

Вчені Онкологічного дослідницького центру Фреда Хатчинсона в Сіетлі провели експеримент, в якому задіяли близько 35 тисяч чоловіків віком 50+. За мету ставили визначити, наскільки ефективні харчові добавки для профілактики онкологічних захворювань, зокрема раку простати. Учасників експерименту поділили на кілька груп, серед них одна приймала по 200 мкг селену на добу (при нормі 140 мкг), друга – 400 МЕ вітаміну Е (при нормі 360 МЕ).

Проєкт мав бути довготривалим, однак його довелося зупинити після того, як виявилося, що добавки насправді не борються зі смертельною хворобою, а проковують її.

Перш за все це стосується селену, який приймає участь у процесах гормональних обмінів щитовидної залози та в роботі антиоксидантних систем. Відомо, що його брак може спровокувати кардіоміопатію, а надлишок – ламкість волосся і крихкість кісток. Нове дослідження показало: у групі, яка приймала селен, ризик раку простати збільшився на 17%. Приблизно такі ж показники були і в групі Е (нагадаємо, цей вітамін потрібен для підтримки імунітету і дітородної функції, захисту клітин крові, нормальної роботи міокарду).  

 Жодне дослідження не довело, що селен і вітамін Е можуть запобігати серйозним хронічним захворюванням. Чоловікам потрібно припинити їх вживати, якщо для цього немає медичних показань. Ніякого захисного ефекту цих вітамінів експеримент не виявив. Однак виявив докази можливої шкоди для здоровя", – каже доктор Алан Крістал, один із авторів дослідження.

Його точку зору підтверджує ще одне дослідження, в межах якого 136 тисяч осіб приймали додаткові дози вітаміну Е. В результаті вчені дійшли висновку, що в людей з серцево-судинними захворюваннями або діабетом вітамін збільшує ризик гострої серцевої недостатності та навіть передчасної смерті.

Раніше "Коментарі" писали, скільки овочів і фруктів потрібно з’їдати на добу, щоб довше прожити


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини