Головна Новини Здоров'я наше тіло Нейробіологи з'ясували, скільки кисню необхідно мозку
commentss НОВИНИ Всі новини

Нейробіологи з'ясували, скільки кисню необхідно мозку

Він потребує чверті обсягу кисню, що надходить ззовні

8 вересня 2020, 20:34 comments1287
Поділіться публікацією:

Від того, наскільки наш мозок насичений киснем, залежить активність певних нервових клітин. Такий взаємозв'язок вдалося встановити нейробіологам Хансу Страка, Сьюзан Озугур и Ларсу Кунцу. Про це пише видання aspekty.

Нейробіологи з'ясували, скільки кисню необхідно мозку

Нейробіологи з'ясували, скільки кисню необхідно мозку. Фото: unsplash.

Енергія, яку виробляє людський мозок, генерується аеробними метаболічними процесами, для яких потрібна чимала кількість кисню. Якщо мозок отримує його в необхідній кількості, то нервові і гліальні клітини функціонують нормально.

Вчені вперше провели експеримент, за допомогою якого змогли виявити співвідношення кисню і клітин. Вони взяли жаб виду Xenopus laevis, використавши спеціальні електрохімічні сенсори, і визначили концентрацію кисню в їх мозку. Експерти контролювали дозу надходження кисню, а також стимулювали активність нервових клітин за допомогою фармакологічних продуктів.

Дослідники з'ясували, що встановити точний обсяг кисню досить важко. Поки це не вдалося зробити нікому. Проте, вони змогли продемонструвати, що при оптимальній роботі головного мозку, приблизно половина кисню витрачається на нервові клітини. А друга частина — на інші тканини мозку. Також вони акцентували увагу на тому, що дефіцит кисню може згубно вплинути як на мозок, так і на весь організм. Проведений експеримент покликаний полегшити роботу лікарів, щоб побороти безліч хвороб, пов'язаних з нестачею кисню.


Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як дерева впливають на наше IQ: думка експертів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини