Головна Новини Здоров'я наше тіло Названі п'ять факторів, які зменшують розмір мозку
commentss НОВИНИ Всі новини

Названі п'ять факторів, які зменшують розмір мозку

Експерти перерахували фактори, які негативно діють на наш мозок і скорочують його обсяг

30 липня 2021, 16:10
Поділіться публікацією:

За останні 40 тисяч років людський мозок втратив в обсязі 10%. Це дуже помітно порівняно з попереднім зростанням. Вчені визначили чинники, які можуть сприяти скороченню розміру мозку.

Названі п'ять факторів, які зменшують розмір мозку

Що зменшує розмір нашого мозку (фото з відкритих джерел)

Надлишок алкоголю

Експерти кажуть, що щоденне вживання алкогольних напоїв може призвести до зменшення обсягу мозку. Від пари келихів вина або шампанського в тиждень нічого не буде, але зловживати спиртним точно не варто.

Надлишок кави

Багато людей дуже залежні від кави і вживають її кілька разів на день, хоча допустима норма — 2-3 маленькі чашки. Дослідники довели, що регулярне вживання кофеїну може підвищити ризик розвитку старечого недоумства і, як наслідок, скорочення обсягу мозку.

Брак фізичних навантажень

Вчені кажуть, що без помірних щоденних фізичних навантажень (плавання, піших прогулянок, садівництва) ризик зменшення обсягу мозку значно зростає.

Сильний стрес

Дослідники стверджують, що через постійний стрес люди стикаються з порушенням пам'яті та іншими когнітивними функціями. Високий рівень кортизолу в організмі негативно відбивається на мозковій активності.

Нелікована втрата слуху

Вчені провели дослідження, яке показало, що у людей зі слабким слухом мозок скорочується в обсягах швидше. Але якщо пацієнти носять слухові апарати, цей процес не спостерігається лише в тих випадках, коли у людей немає звукових стимулів і вони не тренують свій мозок.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що дослідник Стефан Боргвардт визначив кращий чай для здоров'я мозку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини