Головна Новини Здоров'я наше тіло Легені після COVID-19 повністю відновлюються – дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Легені після COVID-19 повністю відновлюються – дослідження

Найпоширеніші скарги через кілька місяців після видужання: втома, задишка та болі в грудях

26 листопада 2020, 23:20 comments1308
Поділіться публікацією:

За даними дослідження, тканина легенів пацієнтів, які важко страждають від COVID-19, в більшості випадків добре відновлюється.

Легені після COVID-19 повністю відновлюються – дослідження

Фото з відкритих джерел

Дослідники з Університету Радбаунда повідомляють, що в досліді взяли участь група хворих, які проходили лікування в відділені терапії, хворі з відділення інтенсивної терапії (реанімації) та пацієнти, які хворіли вдома.

Дослідження було опубліковано в журналі "Клінічні інфекційні хвороби" та включало результати 124 пацієнтів, які повністю одужали від коронавірусу.

Усіх пацієнтів обстежили за допомогою КТ та взяли проби з легенів. Через три місяці лікарі порівняли результати та дійшли до висновків, що тканина легенів пацієнтів добре відновлюється. Незначні пошкодження, які були виявлені під час чергових тестів найчастіше спостерігалися у пацієнтів, які були у реанімаційному відділені. Найпоширенішими скаргами через три місяці після хвороби є втома, задишка та болі в грудях.

"Симптоми цих пацієнтів, демонструють схожість із процесом видужання після гострої пневмонії або синдрому гострої дихальної недостатності, при якому рідина накопичується в легенях", — розповів пульмонолог Брам ван ден Борст. "Одужання, як правило, займає багато часу. Вселяє надію те, що легені після зараження COVID-19 демонструють високий  рівень відновлення".

Цікавим об'єктом для подальшого вивчення стало те, що пацієнти, які демонстрували слабкі симптоми при COVID-19, з часом постійно скаржилися задишку та біль в легенях. 

"Вражає те, що в пацієнтів, в яких були ледь помітні аномалії в легенях при хворобі, скаржилися найбільше. Тому існує потреба в подальших дослідженнях щодо пояснень та варіантів лікування", — повідомив лікар ван ден Борст. 

Нагадаємо, раніше "Коментарі" писали про дослідження, яке демонструє, що коронавірус при вагітності не впливає на пологи.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини