Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Цукор — не тільки джерело енергії, а й потенційна загроза для здоров'я. Більшість людей асоціює розвиток діабету чи ожиріння з надмірним вживанням цукру. Однак дослідження вказують, що цурок може спричинити запалення та біль у суглобах.
Коліна. Ілюстративне фото
Зазначається, що цукор стимулює вироблення цитокінів. Це білки, які викликають запальні процеси в організмі. Рівень цитокінів і так підвищений у людей із хронічними захворюваннями суглобів, такими як артрит. Надмірне споживання цукру може значно погіршити ситуацію — посилює біль, набряки та скутість у суглобах.
Коли цукор з’єднується з білками в організмі, утворюються продукти глікації (AGEs). Ці сполуки мають здатність накопичуватися в тканинах, що призводить до руйнування хрящів. Особливо такий стан небезпечний для людей з остеоартритом. AGEs також викликають окислювальний стрес і погіршують еластичність суглобів.
Відомо, що надлишок цукру може призвести до розвитку інсулінорезистентності. Такий стан своєю чергою може спричинити збільшення ваги. Зайва вага створює додаткове навантаження на суглоби, особливо коліна та стегна. Це підвищує ризик розвитку остеоартриту навіть у молодому віці.
Цукор має здатність змінювати баланс кишкової мікрофлори, що може впливати на імунну відповідь організму. Дослідження показують, що у людей з артритом мікробіом відрізняється від здорових людей. А надлишок цукру лише посилює ці зміни та сприяє запаленню.
Спеціалісти особливу увагу звертають на негативний вплив солодких напоїв. Зазначається, що у жінок, які щодня вживали хоча б одну порцію солодкої газованої води, на 63% підвищувався ризик розвитку ревматоїдного артриту. Це свідчить про прямий зв’язок між споживанням цукру та хворобами суглобів.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, як цукор впливає на нирки.