Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Нирки виступають фільтром організму — вони очищають кров, виводять токсини регулюють рівень електролітів і артеріальний тиск. Підвищення рівня цукру в крові змушує нирки працювати інтенсивніше, щоб вивести надлишок глюкози. Якщо підвищений рівень цукру у крові зберігається тривалий час, то це призводить до пошкодження дрібних кровоносних судин у нирках, що знижує їхню здатність до фільтрації. Як цукор впливає на нирки, читайте далі.
Нирки. Ілюстративне фото
Діабетична нефропатія є одним із найпоширеніших ускладнень високого рівня цукру. Це хронічне ураження нирок. Захворювання спричиняє тривале підвищення глюкози в крові. Коли рівень цукру перевищує 180 мг/дл, нирки починають виводити його з сечею. Це створює додаткове навантаження, що з часом призводить до пошкодження фільтраційної системи.
Через надмірне споживання цукру також утворюються продукти глікації (AGEs). Це сполуки, які викликають запалення і пошкоджують тканини нирок.
Також цукор сприяє розвитку ожиріння, яке є незалежним фактором ризику хронічної хвороби нирок.
Надмірне вживання цукру може призвести до підвищення артеріального тиску. Така ситуація додатково навантажує нирки.
На ранніх стадіях захворювання нирок може не мати симптомів. Але з часом з’являються наступні стани:
набряки кінцівок;
зміна кольору чи частоти сечовипускання;
підвищений тиск;
втома та слабкість.
Ці симптоми свідчать про зниження фільтраційної здатності нирок. У таких випадках потрібно негайно звернутися до лікаря.
Щоб мінімізувати ризики виникнення захворювань нирок, лікарі радять обмежити споживання додаткового цукру. Варто уникати солодких напоїв, десертів і оброблених продуктів. Також потрібно контролювати рівень глюкози в крові, особливо це важливо для людей із діабетом.
Лікарі рекомендують пити достатньо води для підтримки нормальної роботи нирок та обирати продукти з низьким глікемічним індексом: овочі, цільнозернові, бобові.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, як цукор впливає на шлунок.