Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Цукор називають джерелом енергії, однак надмірна кількість солодкого може негативно впливати на здоров'я. Які зміни у роботі шлунку може спровокувати надмірна кількість солодкого, читайте далі.
Проблеми зі шлунком. Ілюстративне фото
У шлунку та кишківнику трильйони бактерій, які відповідають за травлення, імунітет і навіть настрій. Надмірне споживання цукру спричиняє збільшення патогенних бактерій і грибків, зокрема Candida, водночас пригнічуючи корисні мікроорганізми. Такий дисбаланс називають дисбіозом. Цей стан може викликати здуття, діарею, закрепи і загальний дискомфорт в животі.
Цукор стимулює ріст мікроорганізмів, які виділяють ендотоксини. Це речовини, що пошкоджують слизову оболонку кишківника. Це може спричинити підвищену проникність стінок кишківника, відому як “leaky gut” або “дірявий кишківник”. При такому стані токсини та частинки їжі потрапляють у кровотік. Це викликає системне запалення, що пов’язане з аутоімунними та метаболічними захворюваннями.
Цукор може змінювати кислотність шлункового соку, що ускладнює перетравлення білків і жирів. Крім того, надлишок цукру викликає утворення газів і здуття, особливо якщо він надходить у вигляді фруктози або штучних підсолоджувачів. Це також може викликати спазми, печію та навіть посилити симптоми гастриту або синдрому подразненого кишківника.
Цукор впливає на вироблення гормонів, які регулюють апетит і травлення, зокрема лептину та греліну. Порушення їхнього балансу може призвести до переїдання, уповільнення моторики шлунка та зниження ефективності перетравлення їжі.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав про негативний вплив цукру на мозок.