Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Цукор називають джерелом енергії. Однак його надлишок може значно зашкодити нормальній роботі мозку. Як цукор впливає на мозок — читайте далі.
Цукор. Ілюстративне фото
Серед найбільш поширених змін спеціалісти називають наступні:
Велика кількість цукру в раціоні може погіршити пам’ять, увагу та здатність до навчання. Високий рівень глюкози може зменшити активність у гіпокампі — ділянці мозку, що відповідає за формування нових спогадів. Особливо це небезпечно для дітей та підлітків, чий мозок ще розвивається.
Цукор активує ті ж ділянки мозку, що й наркотики, викликаючи викид дофаміну — гормону задоволення. Такий вплив цукру запускає цикл “нагороди”. Це може стимулювати переїдання та формувати харчову залежність. Регулярне споживання солодощів може змінити хімічний баланс мозку, знижуючи самоконтроль і посилюючи тягу до їжі.
Через надмірне споживання цукру розвивається хронічне запалення в мозку. Це пов’язано з утворенням так званих кінцевих продуктів глікації (AGEs). Вони пошкоджують клітини та сприяють нейродегенеративним процесам. Такі зміни можуть підвищити ризик розвитку депресії, деменції та хвороби Альцгеймера.
Надмірне споживання цукру з часом може призвести до інсулінорезистентності мозку. За такого стану клітини мозку гірше засвоюють глюкозу. Це знижує енергетичну ефективність мозку, що негативно впливає на концентрацію, настрій і загальну когнітивну продуктивність.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, що буде з організмом, якщо на місяць відмовитися від цукру.