Головна Новини Здоров'я наше тіло Чи варто носити кросівки взимку — пояснює лікар
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи варто носити кросівки взимку — пояснює лікар

Від переохолодження у кросівках не врятують навіть товсті шкарпетки

23 грудня 2020, 17:42
Поділіться публікацією:

Сьогодні побачити на вулицях людей у кросівках взимку (між іншим, не завжди утеплених) — простіше простого. Чи ж варто робити вибір на користь такого взуття в холодну пору року, розповів лікар-терапевт другої категорії Артем Кошкін.

Чи варто носити кросівки взимку — пояснює лікар

Фото із вільних джерел

Спеціаліст стверджує, що мода на утеплені кросівки взимку прийшла із Західної Європи. Таке взуття громадяни країн ЄС можуть носити повсякчасно, адже у них набагато тепліший клімат із середньою січневою температурою +4…+10 градусів за Цельсієм. Українці мають інакше підходити до взуттєвого питання.

"Головна проблема носіння не зимових і схильних до промокання кросівок — це промерзання стоп: якщо взуття холодне, судини звужуються і порушується кровообіг. Верхні і нижні кінцівки в принципі схильні до більшого ризику переохолодження через "віддаленість" від тулуба і феномен "централізації кровообігу". Коли людині холодно, організм перерозподіляє кров (в тому числі і від кінцівок) за рахунок звуження периферичних судин для живлення і зігрівання життєво важливих внутрішніх органів", — детально пояснює Кошкін.

Також він додає, що не варто намагатися перехитрити власний організм, одягаючи із кросівками теплі шкарпетки. Це також зрештою призведе до переохолодження: через тісноту в стопах порушиться циркуляція крові.

Ось кілька порад від терапевта для правильного вибору зимового взуття.

1. Обирайте взуття із хутром всередині (за можливості, натуральним) чи терморегулюючою мембраною. Між іншим, серед останніх можна знайти і спеціальні (!) зимові кросівки — тоді душа модника буде хоча б трішки задоволена.

2. Перевірте, аби верх вашого взуття був виготовлений із водовідштовхувального матеріалу.

3. Найкраще зупинити свій вибір на взутті із високою підошвою.

4. Головне, аби куплені вами "черевички" були зручними. Переконайтеся, що взуття не здавлює вам гомілку, а устілка всередині — із натуральних матеріалів. Останнє вбереже від ризику переохолодження та допоможе ногам дихати, не пітніючи.

Наостанок Артем Кошкін нагадав, що переохолодження — доволі небезпечний процес для людського організму, особливо у період коронавірусної пандемії. Через холод людський імунітет слабшає, що дозволяє вірусним і бактеріальним інфекціям легше атакувати наше тіло.

Також видання "Коментарі" повідомляло, що найближчим часом українці можуть не чекати звичної зимової погоди — на нас чекає аномальне, як для грудня, тепло.

Крім того, на порталі детально пояснювали, як довго триває імунітет до коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини