Головна Новини Здоров'я наше тіло Чи небезпечно хрустіти суглобами: що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи небезпечно хрустіти суглобами: що кажуть експерти

Суглоби можуть хрустіти з різних причин

30 березня 2021, 13:10
Поділіться публікацією:

Багато людей мають звичку хрустіти пальцями, спиною або шиєю, не розуміючи, що це не тільки викликає роздратування в оточуючих, але ще і шкодить суглобам. Хоча на цей рахунок існують різні думки.

Чи небезпечно хрустіти суглобами: що кажуть експерти

Звичка хрустіти пальцями виявилася небезпечною (фото з відкритих джерел)

Деякі експерти кажуть, що звичка "клацати" суглобами абсолютно безпечна. Дослідження, проведене у 2011 році, показало, що ризик захворювань суглобів не залежить від того, хрустите ви ними чи ні. Також не має значення частота, з якою виконується ця маніпуляція, якщо враховувати, що вона не доставляє абсолютно ніякого дискомфорту.

11 років тому американський фахівець Дональд Унгер довів, що клацання суглобів не підвищує ризик виникнення артриту та інших захворювань. Він провів експеримент на собі. Протягом 60 років лікар клацав суглобом лівої руки, але ні разу правої, і стверджує, що обидві руки в повному порядку.

Але є дослідження, які доводять протилежне. Інші експерти кажуть, що хрустіти шиєю і хребтом ні в якому разі не можна, тому що відповідно до гіпотези, це може привести до інсульту. Річ у тому, що вздовж хребта розташовані артерії, які легко пошкодити при різкому русі спиною або шиєю. В результаті цього приплив крові в мозок перекривається і можливі серйозні наслідки.

Також вчені говорять, що звичка клацати суглобами може бути викликана іншими шкідливими звичками: курінням і алкоголізмом.

Свою думку висловили й ортопеди. Вони вважають, що цей звук утворюється в сухожиллях і зв'язках, які при різкому згинанні долають невеликий опір і хрумтять. Лікарі не рекомендують піддавати ці зв'язки частому розтягуванню, через те, що регулярне тертя в точці з'єднання кісток може призвести до дестабілізації суглобів.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які продукти допоможуть відновити суглоби.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини